Despre iluzia egalității de șanse

Este unul dintre cei mai agitați copii din clasă. Intră mult după ce sună clopoțelul, nu știe (și nu îi pasă) la ce materie a aterizat, râde, face glume, vorbește tare, este vedetă.

Din când în când privirea i se mai odihnește și pe profesor. Atunci e șansa acestuia să îl câștige. Cu o glumă bine plasată, cu o întrebare inteligentă, poate, poate are noroc dascălul și îl câștigă de partea lui.  (Dacă profesorului realmente îi pasă de copilul din fața lui, îl câștigă sigur. Dacă îl boscorodește, îl pierde fără doar și poate.)

Eu îmi aduc aminte că are un frate mai mic și că îi confund mereu. Mă plâng de faptul că îmi fac viața grea cu asemănarea izbitoare și încep o conversație cu el în stupoarea generală. Îl întreb de  pasiuni, de familie, de planuri de viitor. Muncește de la zece ani în curte, la animale, la câmp, oriunde a fost nevoie. De la 15 ani muncește ca un om mare. Este tot la profesională și a repetat vreo doi ani dar se încăpățânează să termine 11 clase. A lucrat și cu tatăl său în străinătate  (de unde și repetarea anilor de școală) și face o analiză extrem de amănunțită a condițiilor de muncă de acolo. Spune cu mândrie cum este lăudat de echipa cu care lucrează pentru că e priceput și spune că probabil dacă ar fi învățat bine ar fi ajuns inginer. Îi spun că orice este posibil, că important este Bacalaureatul și că nu este o misiune imposibilă. Sufletul mi se sparge în bucăți când văd privirea plină de resemnare a copilului maturizat atât de brutal.

Într-o altă clasă este o fată de frumusețe aproape ireală. Nu vorbește foarte mult, ochii ei însă te disecă și te analizează la fiecare frază pe care o rostești. Nu intervine foarte mult la ore pentru că nu consideră necesar, ea oricum probabil va merge să lucreze în străinătate. Provine dintr-o familie destrămată, cu multe drame… Unde să mai aibă loc și educația? Îi provoc la un moment dat să observe lumea din jur și să aducă o bucățică de analiză la clasă. Fătuca aceasta a folosit pixul ca pe un bisturiu: a tăiat, a decupat, a analizat, a identificat boli și remedii iar apoi a cusut la loc realitatea.

Astfel de povești sunt realități din multe unități de învățământ din țară.

Egalitatea de șanse este o iluzie frumoasă, alături de eterna „Ai carte/Ai parte!”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Localități unde se va întrerupe furnizarea curentului electric în perioada 11 - 19 ianuarie

mie ian. 10 , 2024
Rețele Electrice Dobrogea, sub umbrela grupului PPC și anterior cunoscută ca E-Distribuţie Dobrogea, face eforturi constante pentru a oferi servicii de calitate, minimizând întreruperile programate care afectează alimentarea cu energie electrică. Cu toate acestea, pentru a asigura funcționarea optimă a rețelei și pentru a preveni posibile probleme, sunt necesare unele […]

V-ar putea interesa și: