Dezastru demografic: natalitatea din România, la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani

Natalitatea din România a atins un minim istoric în 2024, cu mai puțin de 150.000 de copii născuți – cel mai scăzut număr din ultimii 100 de ani.

Această tendință descendentă, observată la nivel european încă din 1960, pune în fața României provocări serioase în ceea ce privește structura demografică și viitorul societății, scrie Euronews.

Sate îmbătrânite, școli închise

Multe sate românești se confruntă cu un fenomen de îmbătrânire accelerată a populației. În lipsa tinerilor, școli și grădinițe sunt nevoite să își închidă porțile. Un exemplu clar se regăsește în localitățile Chilia și Brebu, unde numărul insuficient de copii a dus la desființarea unităților de învățământ.

„Nu mai există școală aici”, spune Alexandru Petzi, fost director al unei unități închise din Brebu. „Copiii din sat sunt nevoiți să meargă la școală într-un sat vecin, la Valic. De la noi mai sunt doar doi elevi care fac naveta.”

O alegere urbană: carieră înainte de copii

În orașe, fenomenul are o altă cauză – mulți tineri aleg să își construiască o carieră înainte de a deveni părinți. Acest stil de viață întârzie vârsta la care se întemeiază familii și reduce numărul de copii pe familie.

În județe precum Tulcea, Caraș-Severin, Mehedinți, Covasna, Teleorman și Giurgiu, natalitatea se află la cote extrem de scăzute, confirmând o realitate îngrijorătoare. Comparativ, în 1930, România înregistra peste 480.000 de nașteri anual – o diferență colosală față de prezent.

Recomandare: Populația județului Constanța continuă să scadă

Un fenomen inevitabil?

Cu toate acestea, specialiștii spun că acest declin demografic este un fenomen natural al modernizării. Sociologul Bogdan Voicu, de la Academia Română, subliniază că România urmează un traseu similar cu alte țări europene.

„Nu aș vedea acest lucru ca pe un motiv de panică. Vorbim despre un proces care are loc în multe țări europene. România a început, în urmă cu câțiva ani, să se modernizeze și din punct de vedere demografic”, explică Voicu.

Chiar dacă specialiștii consideră acest declin drept un fenomen normal, efectele sale pe termen lung ar putea remodela profund România, punând presiune pe sistemul de pensii, economie și dezvoltarea comunităților locale.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Urmează două săptămâni mai reci decât media. Ninsori în Dobrogea

vin feb. 14 , 2025
Meteorologii anunță că urmează două săptămâni cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, în timp ce primele două săptămâni din martie vor fi caracterizate de temperaturi peste cele normale în această perioadă. Săptămâna 17.02.2025 – 24.02.2025 Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg […]