Dezinformare în plină epidemie de coronavirus. Cazul Eforie

Recent, mi-a atras atenția un mesaj pe Facebook. Un utilizator al rețelei de socializare spune că este împotriva aducerii într-un hotel din localitate, în carantină, a unor români pe care epidemia de coronavirus i-a prins în Italia.

„Categoric este o decizie greșită, a autorităților locale. Dezaprob găzduirea în Eforie, a persoanelor venite din zonele infestate ale Europei… Rog factorii responsabili, să renunțe la această decizie”, este începutul mesajul, pe care l-am citat ca atare, inclusiv cu folosirea greșită a virgulelor.

Aș fi trecut peste el în grabă, așa cum trec peste orice fake-news, dacă cel care l-a scris nu ar fi fost însă o (fostă) persoană publică. Adică un fost șef de partid, fost candidat la Primăria Eforie și, mai apoi, Constanța – fără succes – și fost șef al unei instituții publice, Inspectoratul de Stat în Construcții. O persoană care a reușit să adune și două dosare penale în cariera sa. Mă refer la Gigi Chiru.

Suntem în plină epidemie, într-o situație extrem de dificilă, viitorul e nesigur, iar opinia noastră este că persoanele publice (actuale sau foste), politicienii și candidații (actuali sau viitori) trebuie să dea dovadă de claritate în declarații și, mai ales, trebuie să spună adevărul și numai adevărul. Și să nu pună gaz pe foc.

În cazul de față, nu primarul din Eforie a decis ca românii din Italia să vină în localitate. Ba dimpotrivă. I-am spus acest lucru, pe Facebook, lui Gigi Chiru, care mi-a cerut dovezi și mi-a cerut să-l nu-l deranjez pe pagina sa, unde poate să spună ce vrea. Prin urmare, i-am dat unfriend, respectând-i dorința. Dovada a ceea ce am spus este în documentul pe care îl puteți vedea mai jos. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis locurile de carantină în județul Constanța, iar decizia este semnată de prefectul George Niculescu.

Ca fost șef de partid, probabil că Gigi Chiru știa sau trebuia să știe aceste lucruri. Chiar dacă nu știa, putea să arunce o privire pe pagina de Facebook a primarului Robert Șerban, care a fost foarte explicit. A spus că este îngrijorat de situație, că nu a fost consultat și că decizia a fost luată la București.

Robert Șerban, primarul orașului Eforie

„CAUT SOLUȚII !

Eu și familia mea locuim în acest oraș și ceea ce îi îngrijorează pe eforieni, mă îngrijorează și pe mine.
V-am cerut de fiecare dată să respectați legea, v-am cerut să aveți încredere în cei care vă conduc, în cei pe care i-ați ales. O spun cu tristețe, trăiesc acum un sentiment de amărăciune, de furie și neputință. Peste capul meu, fără a fi consultat, fără a putea să vă întreb la rândul meu pe dumneavoastră, Eforie poate, atenție! spun poate deveni zonă de carantinare. Știu, e situație de urgență în România, hotărârile le iau alții, dar oamenii, dorințele lor, nu mai există? Eforienii sunt îngrijorați de soarta lor, dar nu-i uită pe ceilalți, sunt solidari cu cei care se întorc în România.
Firesc, îmi cer să le răspund la o întrebare: noi, cei din Eforie, nu existăm, nu ne întreabă nimeni, nimic?
Vă răspund:
nu am fost consultat dacă sunt de acord cu carantinarea persoanelor la Eforie. La București decizia a fost luată de CNSU;
nu am fost întrebat dacă am vreo soluție pentru această problemă și ce măsuri pot fi luate;
nu știu cum a ajuns o anumită unitate turistică din Eforie pe lista spațiilor destinate carantinării.
Repet! Caut soluții, aștept sugestii! Am încredere că există o rezolvare.”

Din informațiile noastre, Gigi Chiru dorește să candideze din nou la funcția de primar al orașului Eforie. I-am arătat documentul prezentat mai sus și l-am rugat, în calitate de jurnalist, să-mi răspundă la două întrebări: ce dovezi are că este decizia autorităților locale și dacă va candida la Primăria Eforie. Nu mi-a mai răspuns.

Repet: trăim cea mai mare criză de după cel de-al doilea război mondial. Nu vom ieși din ea decât prin solidaritate și prin respectarea regulilor. Să-ți faci calcule politice acum, să învrăjbești și să spui lucruri false este exact ceea ce nu ar trebui să facem. Și mă refer aici la toți românii. Din păcate, așa cum spuneam recent, în loc să ne unească, pandemia ne divizează


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Români din Italia au ajuns la Sanatoriul Balnear Techirghiol. Primarul Iulian Soceanu: „Locuitorii orașului sunt în deplină siguranță”

mar mart. 24 , 2020
Români din Italia au ajuns la Sanatoriul Balnear Techirghiol, unde vor sta în carantină 14 zile. Primarul localității, Iulian Soceanu, dă asigurări că s-au luat toate măsurile necesare ș că locuitorii orașului sunt în deplină siguranță. „In urma decizilor luate de CNSSU si CJSU, seara trecuta au ajuns la Sanatoriul […]

V-ar putea interesa și: