„Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” – DOOM 3 este disponibil gratuit online

Cercetătorii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din cadrul Academiei Române au anunțat lansarea în format digital a 𝐃𝐎𝐎𝐌𝟑.

Cea mai recentă ediție a „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” – DOOM 3, tipărită în 2021, poate fi consultată 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲, în regim gratuit, accesând adresa https://doom.lingv.ro/ .

Specialiștii informează că:

– DOOM este un dicționar normativ, iar cuvintele sunt redactate conform normelor oficiale în vigoare astăzi.

– Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic: calculator, telefon, tabletă. Este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare.

– Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”).

– Pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.

CĂUTĂRILE în dicționar

– Se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare.

– Atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă.

– Cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”.

– Se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).

– În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑢𝑠 –> forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑜𝑠; 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑜𝑠 –> forma corectă: 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑢𝑜𝑠; 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟 –> forma corectă: 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟𝑒.

DEZVOLTĂRI VIITOARE

– Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști.

– Se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un medic de la Spitalul Urlaţi este acuzat că a cusut în piciorul unui tânăr mânerul de frână de la bicicletă

mie aug. 2 , 2023
Un medic de la Spitalul Urlaţi este acuzat că a cusut în piciorul unui tânăr mânerul de frână de la bicicletă, fără să observe corpul străin, apoi l-a trimis acasă. Mânerul a fost extras de un medic din Olanda, relatează Observatorul Prahovean. Unitatea sanitară a declanşat o cercetare internă. Tânărul […]

V-ar putea interesa și: