Uitați-vă la fotografia de sus, vă rog.
În stânga este Mariana Gâju, primar PSD de circa 19 ani în comuna Cumpăna, în vârstă de 58 de ani. Fotografia este făcută pe un șantier din localitate, unde câteva sute de voluntari au construit opt case în cinci zile. Observați tricolorul cu ciucurei înfășurat în jurul trupului, mărgelele, dar și pantofii cu toc, total nepotriviți pentru un șantier. Evident, primărița nu a venit să muncească, ci să facă o serie de fotografii.
Mariana Gâju a terminat un liceu de filologie în 1979 și s-a angajat imediat în calitate de contabil la Consumcoop, până în 1986. Curios este că face o școală postliceală de contabilitate între 1996 și 1997, deci la 28 de ani. La numai doi ani de la absolvirea postlicealei este aleasă primar. La 42 de ani, primărița în funcție reușește să termine și o facultate, și anume facultatea „Gheorghe Cristea” din București (ați auzit vreodată de ea?). Urmează, evident, și un master într-un domeniu care se potrivește ca nuca-n perete cu filologia și contabilitatea de cooperație: managementul portuar. Pentru toate acestea, primărița spune că vrea și merită pensie specială de la statul român.
În dreapta imaginii este Micheline Anne-Marie Calmy-Rey, în vârstă de 73 de ani. Fotografia este realizată în universitatea din Lausanne, Elveția (fondată în 1537), în timpul unui concurs internațional dedicat doctoranzilor. Doamna Calmy-Rey a fost, pe rând, ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elveției, timp de aproape 9 ani, vicepreședinte și președinte al Confederației Elvețiene, între 2007 și 2011. În sală se afla crema sistemului universitar din Elveția, dar și laureatul premiului Nobel pentru chimie în 2017. Doamna Calmy-Rey a fost președinta juriului acestui concurs internațional. Observați, vă rog, modul în care s-a îmbrăcat pentru eveniment: pantofi sport alb, sacou și pantaloni negri. Când s-a urcat pe scenă, a fost aplaudată cu căldură de întreaga sală.
În ce privește studiile, fosta președintă a Elveției le-a făcut la timp. La 23 de ani, de exemplu, absolvea Institutul de Studii Internaționale din Geneva.
De ce să porți pantofi cu toc pe șantier și pantofi sport, simpli, la când prezidezi juriul unui concurs cu doctoranzi din 18 țări? Știți răspunsul. Am văzut zeci de politicieni români cu costume de mii de euro, cu poșete care costă cât o mașină, cu ceasuri de zeci de mii de euro, și politicieni din străinătate de care s-a râs, la noi, pentru că aveau o șosetă ruptă. Oare ce e mai important pentru un politician și, mai ales, pentru cei pe care îi reprezintă: să aibă costume de zeci de mii de euro (oare din ce bani?) sau să fie modest în îmbrăcăminte, dar onest în acțiuni?
Din păcate, cei care epatează prin îmbrăcăminte și altele nici nu-și dau seama că greșesc. Așa se simt ei bine, asta este educația pe care au primit-o.
Apropo de Elveția. Politicienii de acolo nu au gărzi de corp, merg cu trenul și stau pe jos, dacă nu au loc pe scaune, se plimbă cu bicicleta. O lume normală. Și oamenii sunt altfel. Am văzut multe Dacii pe străzi, de la Logan la Sandero și Duster. Elvețienii sunt cei mai bogați oameni de pe pământ, ținând cont de activele financiare și nefinanciare.
Despre educație și importanța acesteia am scris mai multe aici: Politicienii ne vor proști.