Diferențe imense între salariile de la stat și din privat

bani lei

Un angajat la stat câștigă mult mai mult decât unul la privat. Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, Antreprenorialului și Turismului din partea USR, a făcut un calcul despre cum a evoluat salariul bugetarilor în comparație cu cel din privat.

În 2008, salariul mediu brut de la stat era mai mare decât cel din privat cu 827 de lei pe lună. În 2020, diferența de salariu mediu între stat și privat a ajuns la 2.120 de lei pe lună. Pe net, în fiecare lună, bugetarii câștigă în medie 1.155 de lei în plus la salariu decât românii care muncesc în privat.

Anul trecut cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 7,6 miliarde de lei (+7,5% față de 2019). Și numărul, și salariile funcționarilor au crescut.

„Escrocheria politică e clasică. Mai întâi cresc cheltuielile, după care vor să crească taxele. Modelul acesta ne va duce fix la faliment. Un aparat bugetar care tot crește apăsând pe un mediu privat puternic îngreunat de birocrație și taxe nu va funcționa.

Să ne uităm și la cifrele de anul ăsta. La luna septembrie cheltuielile de personal crescuseră cu 1,7 miliarde de lei față de anul trecut. Iar salariul brut în administrația publică a ajuns la 8.583 de lei pe lună. Adică cu 2.851 de lei pe lună peste salariu mediu al tuturor românilor.

Aparatul de stat trebuie redus. Avem prea multe sinecuri, prea multe agenții, prea multe pile, prea mult activ de partid salarizat doar pentru a face politică. Privilegii cu tona, toate pe spatele contribuabililor.”, spune el.

Acesta afirmă că, pe vremea cât a fost ministru, a început o reorganizare care presupunea o reducere a unui minister mamut cu 40% și spune că noul ministru și premierul au oprit rapid reorganizarea și au lăsat totul așa cum era.

Salarii mari, dar și alte avantaje

Salariile mult mai mari decât ale celor din privat nu sunt singurele avantaje.

„Funcționarii publici au foarte multe avantaje în România. Guvernul tocmai le-a mai acordat în plus 10 zile de concediu plătit. Totul se face în umbră, netransparent. Deocamdată știm că se face la Ministerul Finanțelor, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor. Adică fix ministerele conduse de premierul demis și de ministrul demis al finanțelor. Aceste 10 zile de concediu se adaugă la toate avantajele pe care le au deja. Adică pe lângă concediul pe care îl au deja, pe lângă vinerile scurte (la stat vinerea se muncește doar jumătate de zi), pe lângă voucherele de vacanță, pe lângă sporuri, pe lângă săptămânile de perfecționare la mare și la munte și pe lângă multe altele la care nici nu visează cei din privat. Românii care plătesc pentru toate astea sunt cei mai impozitați europeni pe salariile mici. Din taxele lor se vor plăti concedii suplimentare la stat.”, a mai spus Claudiu Năsui.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • Care salarii la privat sau stat de geaba, sa vedeti la romatsa ce salarii bengoase au, si angajeaza numai prin esamen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.