Din secretele delfinilor. Știați că aceste mamifere văd cu șase ochi? VIDEO cu dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN

delfinMarea majoritate a vieții mamiferelor peste 200 milioane de ani s-au desfășurat ca viață nocturnă datorită faptului că planeta, mai caldă în aceea perioadă, a favorizat poikilotermele. Cu 66 milioane de ani în urmă odată cu răcirea bruscă a planetei, mamiferele au trecut la viața diurnă cunoscând adaptări interesante ale irisului și retinei – pentru a prelua mai multă imagine, culoare și lumină.

Multe specii au adaptat fanta pupilară să devină capabilă de a primi mai puțină lumina având în vedere ca evoluția „a lucrat” pe un ochi nocturn. Carnivorele de ambuscadă au dezvoltat posibilitatea adaptării la lumina cu o fanta verticala a irisului (felinele). Altele cu un mușchi circular (canide, hominide).

Erbivorele au suferit o adaptare interesanta, viata diurnă dar și necesitatea de a avea un câmp vizual cât mai larg, au făcut ca fanta iriană să evolueze orizontal. Cetaceele și sirenienii – care au evoluat din erbivore – au moștenit tiparul analizorul vizual asupra căruia au reușit sa imprime modificări interesante. La cetacee un limb al irisului a coborât separând două fante laterale, una rostrala – adaptată pentru vederea acvatică și una temporală – adaptata pentru vederea aeriană. În acest fel, aceste animale se comporta ca și cum ar avea 4 ochi, mai mult, prin imaginile preluate în timp real de biosonarul acustic – imagini sonore reflectate – practic au 6 ochi. La sirenieni evoluția analizorului vizual nu a suferit atât de multe modificări.

La pinipede, evoluția dintr-un carnivor de tipul vidrei, a dus la alte soluții adaptative pornite de la fenotipul de la care s-a plecat. Irisul circular s-a menținut dar aici modificări retiniene merită a fi studiate.

Detalii puteți afla în clipul de mai jos, de la Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Numai aici puteți admira singurii delfini din România.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polaris M Holding se alătură, în calitate de voluntar, campaniei “Curăţăm Constanţa Noastră”. FOTO

lun apr. 10 , 2017
Pe tot parcursul lunii aprilie 2017, Polaris M Holding se alătură campaniei de responsabilizare civică privind protejarea mediului “Curăţăm Constanţa Noastră”, demarată de Primăria Municipiului Constanţa, în calitate de voluntar prin suplimentarea activităţilor zilnice, a utilajelor, a efectivului de angajaţi, precum şi a zonelor ce urmează sa fie salubrizate. Pe […]
polaris

V-ar putea interesa și: