Directorul ARSVOM, reținut de procurorii DNA. Este acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Firma implicată devenise una dintre cele mai profitabile din Constanța

DNA a anunțat, miercuri seară, reţinerea pentru 24 de ore a lui Daniel Manole, director al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită.

De asemenea, au fost reţinute trei persoane fizice, administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

„În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA). Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, a transmis DNA.

Sursa citată a menţionat că societatea câştigătoare a licitaţiei doar „ar fi mimat” construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia.

„Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că, miercuri, inculpatul Manole Daniel şi doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În Raportul ARSVOM privind achiziţiile publice din 2020 figurează patru nave, trei de salvare şi una de depoluare, cele indicate şi în comunicatul DNA. Furnizor este firma SC Suszi SRL.

Este vorba despre o navă specializată pentru depoluare în ape de mică adâncime, achiziţionată prin licitaţie deschis, la preţul de 21,7 milioane de lei.

De asemenea, mai sunt trei nave de salvare, cu preţuri de 19,8, 20,8 şi 23,1 milioane de lei.

Contractele au fost semnate în 29 septembrie şi în 11, 14 şi 25 noiembrie.

SC Suszi SRL devenea astfel a 23-a cea mai profitabilă firmă din județul Constanța! Suszana Ogrinji, de la Suszi SRL, a fost chiar premiată de către CCINA Constanța pentru profitul realizat.

În aprilie 2017, presa centrală scria că Suszi SRL va livra două nave către ARSVOM. Deşi Suszi SRL este o companie din Constanţa, România, navele vor veni din Estonia, chiar dacă în România există şantiere navale şi la Constanţa, Mangalia dar şi la Galaţi.

Directorul general al ARSVOM, Daniel Manole, a declarat atunci pentru România Liberă că firma Suszi a depus o ofertă de la şantierul naval Baltic Workboats, din Estonia: „Nu ştiu de ce nu au depus oferte şantierele navale din România. Şantierul de la Galaţi este ineficient pentru că nu acceptă nici o modificare la navele produse de ei. Acceptă să producă doar modele standard. Cei de la Constanţa nu ştiu de ce nu au venit la licitaţie. Poate au datorii la stat”.

Aceeaşi sursă relata că Firma Suszi SRL este patronată şi administrată de Petru Ogrinji şi de către Suszana Sen Ogrinji.

Conform sursei citate, a fost necesară o hotărâre emisă de Guvernul Grindeanu, pentru ca achiziţia să poată avea loc.

Potrivit descrierii de pe propriul site, „înfiinţată în anul 1991 ca o companie cu profil tehnic, promovând calitatea şi profesionalismul, SUSZI srl devine un nume de referinţă atât în Constanţa cât şi în restul ţării, fiind reprezentant exclusiv pentru România al unor importanţi producători europeni şi nu numai, din domeniile industrial, marin, aeronautic, feroviar şi moto”.

Sursă foto: ZiuaCt.ro


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Directorul ARSVOM, reținut de procurorii DNA. Este acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Firma implicată devenise una dintre cele mai profitabile din Constanța

  1. Am aflat ca a organizat acest grup in care l-a „acceptat” si pe seful sau din Ministerul Transporturilor !!Tare de tot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Audi A8 furat din Germania, descoperit în Cuza Vodă

joi iul. 1 , 2021
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit un autoturism căutat de către autoritățile din Germania, aflat în posesia unui cetățean român. În data de 30.06.2021, acţionând în baza unor informații, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii […]
audi a8 furat

V-ar putea interesa și: