DNA Constanța a trimis în judecată un grup care dădea țepe cu acoperișuri

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

ANTON SERGIU GABRIEL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la șantaj (8 fapte),
– complicitate la înșelăciune (9 fapte),

CHIRU CRISTIAN MARIUS, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– înșelăciune (14 fapte),
– complicitate la șantaj (15 fapte),

GABOR IANOȘ, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– șantaj (5 fapte),
– înșelăciune(2 fapte)

GABOR IOAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– șantaj (9 fapte),
– înșelăciune (4 fapte),

GABOR IȚIC, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– șantaj (14 fapte),
– înșelăciune (13 fapte),

GABOR PETRU, administrator al SC Top Profil Construct SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– șantaj (7 fapte),
– înșelăciune (10 fapte),
– evaziune fiscală,
– complicitate la șantaj,

GABOR ȘTEFAN, administrator al SC Blitz Metal Profil SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– șantaj,
– înșelăciune,
– evaziune fiscală,

OTVOȘ IOAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– șantaj (4 fapte),
– înșelăciune (4 fapte),

SĂULEAN ION, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
-complicitate la șantaj (5 fapte),
– amenințare,
– înșelăciune (6 fapte),

și în stare de libertate, a inculpaților:

MIU FLOREA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la șantaj (7 fapte),
– complicitate la înșelăciune (7 fapte)

NIȚU NICOLAE, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la șantaj (4 fapte),
– complicitate la înșelăciune (4 fapte),

SC BLITZ METAL PROFIL SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală,
– înșelăciune (13 fapte),
– șantaj (13 fapte),

SC TOP PROFIL CONSTRUCT SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– evaziune fiscală,
– înșelăciune (6 fapte),
– șantaj (5).

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2017, cei 11 inculpați au constituit un grup infracțional în scopul comiterii unor infracțiuni de înșelăciune, șantaj și evaziune fiscală.
Concret, membrii grupului care acționau pe raza județului Constanța, inclusiv municipiul Constanța, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparații la acoperișurile imobilelor.
Ca urmare a publicității create, membrii grupării erau contactați telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanții unor societăți comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparații la acoperișurile imobilelor.
Ulterior, la momentul încheierii contractelor, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație/înlocuire/construire a acoperișului.
După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț. Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit inițial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare etc.
Prin această metodă, prețul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel inițial convenit.

„În mod firesc, beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume, moment în care intrau în rol acei membri ai grupării (se prezentau sub calități false de patroni ai unor firme) care aveau sarcina de a intimida victimele și de a le determina, prin amenințări directe sau voalate, fie cu acte de violență, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperișuri, să plătească banii ceruți.
În cele din urmă, sub presiunea amenințărilor primite, victimele acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri până la 23.000 euro). Pentru obținerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoștințe”, se arată într-un comunicat de presă al DNA Constanța.

În aceeași perioadă, inculpații Gabor Petru și Gabor Ștefan, în calitate de administratori ai societăților menționate mai sus, au omis să evidențieze în contabilitate operațiunile comerciale efectuate în contextul arătat și veniturile încasate în baza lor.

În cauză, cele 21 de persoane vătămate s-au constituit parte civilă cu sume cuprinse între 2.900 lei și 40.000 lei.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 14.000 euro ridicată de la inculpatul Miu Florea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofițerilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Biroul de Investigații Criminale și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Restricții pentru cei care vizitează bolnavii internați în Spitalul Județean Constanța

mie feb. 7 , 2018
Ca urmare a numărului crescut de viroze și infecții respiratorii apărute în ultima lună la nivel national dar și local, și, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, conducerea SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a luat mai multe hotărâri în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești. Astfel, începând de […]
spitalul judetean constanta

V-ar putea interesa și: