DNA-ul pădurilor, legea inițiată de Stelian Ion, a fost declarată neconstituțională

USR-PLUS-Alianta-National-Taranista-Stelian-Ion
Stelian Ion, deputat USR Constanța

DNA-ul Pădurilor, legea inițiată de deputatul USR Stelian Ion, a fost declarată neconstituțională.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, scrie Agerpres.

Pe 15 iulie, guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea unei unități de parchet specializată în investigarea infracțiunilor precum tăierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

„Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT”, a precizat la momentul dezbaterilor senatorul PNL, Daniel Fenechiu.

Legea inițiată de USR fusese adoptată de Parlament, fiind votată de toate partidele cu exepția UDMR. USR a criticat decizia Guvernului de a ataca legea la Curte, decizie despre care spune că încurajează hoții de lemn și îi cere explicații premierului Orban.

„Noua structură va fi responsabilizată, va fi specializată, va oferi rapoarte de activitate și va trebui să-și dovedească eficiența.
E important ca guvernul actual și cele viitoare să pună la dispoziția acestei structuri mijloacele materiale și umane pentru a-și putea desfășura activitatea.
E important ca la conducerea acestei noi structuri de parchet să fie selectate și numite persoane bătăioase, care să restabilească respectarea legii. Iar specializarea magistraților și a polițiștilor pe aceasta zonă de competență este obligatorie. Le urez succes tuturor celor care vor activa în cadrul DIIM!
Noi, cei din USR, ne vom implica în continuare în apărarea mediului, vom propune îmbunătățirea legislației pentru a putea lăsa copiilor noștri o țară curată, în care să se bucure de păduri, de natură, de apă și de aer curat”,
spunea Stelian Ion în iunie 2020.

Propunerea legislativă a fost depusă în data de 9 martie 2020 în Parlament şi a fost iniţiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu şi Juridice: Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu, Cornel Zainea, George Dircă, Mihai Goţiu şi Allen Coliban.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.