Doi procurori, două viziuni diferite

Ieri a fost un nou termen într-unul din cele mai explozive dosare care se judecă în instanțele din Constanța.

Vă reamintim pe scurt: terenuri de circa un miliard de euro, de pe malul lacului Situghiol, ar putea ajunge la proprietarul de drept, statul român, lăsând cu buza umflată pe cei care au pus mâinile pe ele, într-un mod care merită, cu siguranță, aprofundat de către instituțiile statului român.

Până ieri, ce am văzut în sala de judecată a frizat, în unele momente, absurdul, bunul simț și, poate, legea. Am văzut cum un procuror, care era menit să apere interesele statului român, nu numai că a ignorat acest lucru, ba dimpotrivă! Pe scurt, în loc să fie de acord și să ceară ca statul român să fie parte în acest proces, pentru a-și putea revendica ce e al său, procurorul s-a opus, lucru care l-a făcut atunci să răbufnească pe omul de afaceri Grigore Comănescu, căruia i-am smuls câteva declarații după înfățișare.

Vă reamintim ce a spus:

„Așa ceva n-am mai întâlnit niciodată. Nu-mi vine să cred că un procuror, care este plătit de statul român, nu numai că nu apără drepturile statului român, ci chiar este împotriva statului. În acest caz, procurorul ar fi trebuit să accepte, ba mai mult, să insiste ca statul român să-și apere dreptul de proprietate, pentru că statul român de fapt suntem noi toți. El cred însă că apără Primăria Năvodari, în loc să apere statul român, ceea ce este inadmisibil. Vorbim despre un prejudiciu estimat de circa un miliard de euro și toată lumea se chinuie să astupe acest furt, ceva nu este în regulă.”, a spus Grigore Comănescu. Detalii AICI.

Ei bine, lucrurile s-au întors la 180 de grade și am revenit, se pare, la o lume normală, în care albul este alb și negrul, negru. Procurorul de astăzi s-a prezentat la termenul de judecată și a susținut că statul, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Administrația Națională a Apelor Române (ANAR), trebuie să fie parte în proces. Pe bună dreptate, în calitate de proprietar de drept, respectiv administrator. De menționat că ambele instituții, ca și Parchetul, depuseseră contestații în nume

O atitudine normală. Din păcate, putem să spunem că este una curajoasă, dacă ne gândim la cum au stat lucrurile până acum. Procurorul de azi și-a făcut însă datoria.

Am mai avut parte de un gest normal: un judecător corect. Acesta a încuviințat cererile MFP și ANAR. A fixat, în ședința de astăzi, și un termen pentru citarea celor două noi părți constatatoare: 16 septembrie.

Primul procuror a fost, practic, avocatul Primăriei Năvodari, deși falsul fusese făcut de două persoane din primărie, nu de instituție, și desi cele două persoane au fost găsite vinovate. Faptele însă s-au prescris. Acesta a insistat însă ca primăria să intre în proces pentru ca primăria să ceară în continuare o taxă aberantă, de 2 milioane de euro pentru circa 4.000 de metri pătrați, un teren creat de omul de afaceri Grigore Comănescu, din necesitate (a realizat o construcție hidrotehnică pentru a proteja câteva vile de vacanță amenințate de apă) și predat statului român, ulterior! Rețineți: funcționarii au fost condamnați penal pentru faptă și nu au făcut recurs.

Avem, cu siguranță, în România procurori care își fac treaba corect și cinstit și care merită apreciați ca atare. Avem însă și reversul medaliei. Cum este posibil ca un procuror să vadă lucrurile în favoarea celor care încalcă legea, iar unul să le vadă corect? Cine și cum răspunde pentru aceste fapte?

Vor urma cu siguranță detalii interesante în acest proces. Vom reveni.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.