„Domnule primar Făgădău, vă e dor de comunism?”

Aspecte de la demonstraţia oamenilor muncii, cu ocazia zilei de 1 Mai, la Constanţa. (1 mai 1967). Sursa – „Fototeca online a comunismului românesc”

Sute de elevi vor ieși în stradă pentru a sărbători Ziua Constanței.

„Luni, de Ziua Constanței, pe străzile din municipiu va defila o paradă impresionantă, la care vor participa peste două mii de elevi, liceeni, studenți, sportivi, structuri militare, inclusiv jandarmi călare sau militari britanici și americani. Parada va pleca la ora 16:00 de la Sala Sporturilor și va ajunge în Piața Ovidiu.”, a anunțat Primăria Constanța.

Anunțul a provocat o reacție dură și rapidă din parte fostului președinte al Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda, care se mai autointitulează „militant pentru o schimbare în educație”.

„Domnu’ primar Făgădău, vă e dor tare de comunism, nu? Altfel nu pot sa îmi explic această plăcere pe care o resimțiți atunci când puneți elevii și studenții să defileze braț la braț cu polițiștii și jandarmii călare. Faceți ca anul trecut? Dumneavoastră în față, pe modul comandant de oști?”

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Un tânăr spune că, în loc să se ocupe de defilări, primarul Făgădău ar trebui să se concentreze pe adevăratele probleme ale orașului și pe problemele reale ale tinerilor.

„În loc sa asfalteze gropile din Parcul Tabacariei sau sa se ocupe efectiv de problemele tinerilor, ei au chef de defilari… Niste incompetenti! Sper ca voi, generatia tanara, veti face lucrurile sa mearga in orasul asta minunat, dar prea supt de aceste lichele…”, spune un tânăr pe Facebook.

Anul acesta, Primăria Constanța a lansat un concurs de proiecte pentru „Ziua Constanței”, dar nici o asociație nu a fost declarată câștigătoare. În lipsa unui eveniment profesionist, primăria a încropit o listă de acțiuni, pentru a marca oarecum momentul.

Cea mai interesantă și salutară este o cursă specială organizată de Regia Autonomă de Transport în Comun, care vă invită să descoperiți orașul la bordul autobuzelor supraetajate, care vor circula până luni, 21 mai, între orele 09:00-18:00. Intresant este că acestea vor intra și în portul Constanța, unde veți pute vizita silozurile Saligny și Cuibul Regine, dar și bricul Mircea.

„Linia specială va circula din oră în oră, pe traseul Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Mamaia până la Tabăra Turist (Hotel Caraiman) din Stațiunea Mamaia.
Autobuzele supraetajate vor face opriri speciale la intrarea în dana de pasageri a Portului Constanța unde superbul Bric Mircea vă așteaptă să urcați pe punte și să-i descoperiți frumusețea. Nava școală va putea fi vizitată sâmbătă, 19 mai, între orele 15:00-18:00 iar în zilele de duminică, 20 mai și luni, 21 mai, între orele 09:00 – 18:00”, au spus reprezentanții primăriei.

Și Muzeul de Artă Populară s-a alăturat inițiativei Primăriei municipiului Constanța de a marca Ziua Constanței și organizează două evenimente de excepție:

  • timp de trei zile, în perioada 19-21 mai, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, prima manifestare de acest gen care aparține etniilor din Dobrogea. La târgul deschis pe platoul din fața instituției de cultură vor participa meșteri români, ruși lipoveni, bulgari, greci, turci, tătari și armeni;
  • în interiorul muzeului, va putea fi vizitată expoziția temporară „Multiculturalitatea dobrogeană”, aceasta fiind însoțită de un bogat material foto-documentar.

Și Cazinoul a fost inclus în programul special și va marca „Ziua Constanței” printr-un vernisaj deosebit, organizat de Ordinul Arhitecților din România, expoziție care va putea fi admirată începând de luni, 21 mai, între orele 10:00 – 18:00.

Pentru ca toate evenimentele să se desfășoare în cele mai bune condiții, de duminică 20 mai 2018, ora 18:00, se va interzice oprirea/staționarea/parcarea autovehiculelor pe bd. Tomis, tronsonul Capitol – piața Ovidiu, inclusiv în parcările de la Poștă și de la Sala Sporturilor.

În ziua de 21 mai 2018, de la ora 14:00 se va restricționa parțial și temporar zona de deplasare de pe str. Mircea cel Bătrân cuprinsă între străzile Smârdan și Decebal, pentru a permite oprirea autobuzelor care vor transporta participanții la paradă. Începând cu ora 15:15 se va închide total circulația pe bd. Tomis, traseul de desfășurare al paradei, cuprins între zona Capitol și piața Ovidiu. De asemenea, va fi oprită circulația la intersecția b-dului. Tomis cu str. Traian, respectiv intersecția b-dului. Tomis cu b-dul. Ferdinand, fapt care va conduce la întârzieri ale mijloacelor de transport în comun de aproximativ 10-15 minute.
Pentru buna desfășurare a circulației se recomandă evitarea zonelor respective, iar Poliția Rutieră Constanța și Serviciul Rutier al Direcției Generale a Poliției Locale Constanța vor asigura dirijarea traficului și în alte intersecții, cum ar fi:

  • str. Mircea cel Bătrân cu b-dul. Mamaia;
  • str. Răscoala 1907 cu b-dul. Mamaia;
  • str. Mihai Viteazu cu b-dul. Mamaia;
  • str. Mihai Viteazu cu b-dul. Ferdinand;
  • str. Mihai Viteazu cu str. Traian;
  • str. Traian cu str. Termele Romane;
  • str. Răscoala 1907 cu b-dul Ferdinand.
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Primarul Ionașcu George crede că manelele sunt cultură. Câți bani a scos din buget Mircea Vodă pentru Liviu Puștiu și Andreea Bălan. Bonus: afacerile primarului

Sat May 19 , 2018
Mircea Vodă este o comună săracă din județul Constanța, dar asta nu înseamnă că nu poate arunca sume importante pe spectacole de manele și muzică pop. Așa se întâmplă și astăzi, când se sărbătorește cea de-a XIV-a ediție a Zilei Comunei. Primarul PSD Georghe Ionașcu și consiliul local pe care-l […]