Dosarul Retrocedărilor: DNA cere 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre

radu mazare

DNA cere 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre, în Dosarul Retrocedărilor, după ce, în primă instanță, acesta a fost condamnat la patru ani cu suspendare.

Procurorii DNA susțin că 4 ani este prea puțin și ce Înaltei Curți de Casație și Justiție să-l condamne pe fostul primar al Constanței la o pedeapsă care ar putea ajunge la 15 ani. Primul termen este pe 11 octombrie.

Motivele invocate sunt prejudiciul urias din acest dosar – 114 milioane de euro, amenintarile pe care Radu Mazare le-ar fi facut la adresa procurorului implicat in acest caz si interceptarile din dosarul fostului senator PSD, Catalin Voicu.

Curtea de Apel Bucuresti a dat deciziile in acest caz – din 37 de inculpati trimisi in judecata, 9 au fost condamnati la inchisoare cu suspendare, 25 au fost achitati, iar in cazul a 3 persoane s-a decis incetarea procesului penal ca urmare a decesului. Sentinta a fost contestata de procurorii DNA.

Potrivit apelului, depus la Inalta Curte, procurorii sustin ca judecatoarea Corina Mindrila, de la Curtea de Apel Bucuresti, i-ar fi achitat in mod gresit pe cei implicati in dosar si ar fi dat condamnari mici in raport cu faptele si prejudiciul.

Motivele de apel depuse de DNA au aproximativ 200 de pagini si analizeaza pe rand toate retrocedarile facute in acest caz. Faptele din acest caz sunt din 2002-2004, judecata a inceput in 2008, iar prima pronuntare a venit in 2017. Infracțiunile se prescriu in 2020.

In acest dosar, cea mai mare condamnare a primit-o fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Fostul edil a fost achitat pentru fals intelectual si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Alte 8 persoane au fost condamnate la cate 3 ani cu suspendare: fostul presedinte al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, fostul actionar de la Dinamo, Dragos Savulescu, afaceristul Georgica Giurgiucanu, trei directori din Primaria Constanta si doi consilieri juridici.

Printre cei achitati se numara: fostul actionar de la Dinamo, Cristi Borcea, notarii publici Jean Aurel Andrei, Cristina Budei si Ruxandra-Luminita Darie, varul lui Radu Mazare, Basarab Popa, afaceristi si functionari din Primarie sau de la Oficiul de Cadastru.

Prin decizia din iulie 2017, instanta a desfiintat mai multe inscrisuri ale Primariei Constanta. Practic, instanta a decis anularea mai multor retrocedari facute de primarul Radu Mazare.

In cazul functionarilor publici implicati in dosar, procurorii solicita condamnari pentru abuz in serviciu, infractiune care se pedepseste cu inchisoare pana la 15 ani. De asemenea, DNA arata ca instanta a retinut ca lege mai favorabila Vechiul Cod Penal, coroborat cu prevederi din Legea nr.78/2000 a anticoruptiei, in care abuzul in serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Asta in contextul in care instanta a dat sentinte de pana in 5 ani. “Din aceasta perspectiva, se poate observa ca pedepsele aplicate inculpatilor sunt nelegale, fiind sub minimul special prevazut de lege”, arata DNA.

In concluzie, DNA arata ca cei implicati in retrocedarile de pe litoral ar trebui condamnati la o pedeapsa mai mare si enumera motivele.

„Fata de modalitatea concreta de comitere a faptelor, de intinderea deosebita de mare a prejudiciului, de conduitele procesuale ale inculpatilor, natura si gravitatea infractiunilor, consideram ca se impune majorarea pedepselor aplicate inculpatilor, atat a pedepselor principale, cat si a pedepselor complementare, catre maximul special cu executare in regim de detentie, tinand cont si de calitatile unora dintre inculpati, functionari publici de care s-au folosit la comiterea infractiunilor”, scrie DNA.

Procurorii mai arata ca inculpatii din acest caz ar fi tergiversat cursul cercetarii judecatoresti, dosarul fiind inregistrat in octombrie 2008 pe rolul instantei de judecata, iar depasirea termenului rezonabil nu poate diminua raspunderea penala, “avand in vedere ca aceasta depasire a fost provocata de catre inculpati”.
 

„Conduitele de nesinceritate adoptate de catre inculpati in cursul procesului penal au depasit limitele unor aparari de fond, acestia amenintand organul de urmarire penala si intentionand, prin savarsirea unor fapte de coruptie, inlaturarea raportului de constatare tehnico-stiintifica intocmit in cursul urmaririi penale si administrat in mod legal ca mijloc de proba”, se arata in motivele de apel.

Radu Mazăre trăiește acum în Madagascar.

 
Sursa: Ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.