Două case și un centru de zi pentru copiii din județul Constanța, cu fonduri europene

Astăzi, la sala Remus Opreanu din cadrul Consiliului Județean Constanța, DGASPC Constanța, în parteneriat cu Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța, a organizat conferința de presă privind implementarea proiectului „ÎNCHIDEREA COMPLEXULUI DE SERVICII COMUNITARE “CRISTINA” COD SMIS 117763.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8.1 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale, care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul Specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C Grup vulnerabil: copii.

Proiectul prevede construirea, în Mangalia, a două căsuțe de tip familial și a unui centru de zi de recuperare cu o capacitate de 50 de locuri atât pentru beneficiarii CSC Cristina, cât și pentru copiii din comunitate.

În deschiderea conferinței, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a felicitat echipa DGASPC Constanța pentru proiectele privind dezinstituționalizarea și aducerea beneficiarilor sistemului de protecție socială cât mai aproape de comunitate. Acesta a afirmat că județul Constanța este, astfel, pe primul loc pe țară privind accesarea acestor proiecte.

„Țin neapărat să vă felicit pe voi, cei care lucrați la aceste proiecte. Ceea ce facem noi la Consiliul Județean este o parte, dar ceea ce faceți voi la DGASPC este cel mai important. Multă lume nu cunoaște cât se muncește la aceste proiecte. Se crede că, dacă vii cu o idee, gata, s-a și făcut. Nu! Până faci proiectul, până faci studiile, până obții finanțarea, până pui în aplicare este o muncă titanică. Este motivul pe care am dorit să vă felicit pe voi în primul rând, pentru că voi meritați toate aplauzele. Felicitări domnule director, Petre Dinică, felicitări DGASPC Constanța. Vă vom sprijini în continuare, ori de câte ori veți avea nevoie“, a declarat Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța.

Petre Dinică, directorul general al DGASPC Constanța, a declarat că fără sprijinul echipei Consiliului Județean Constanța, acest proiect nu ar fi putut să fie finalizat și a mulțumit președintelui Marius Horia Țuțuianu pentru promptitudinea cu care a realizat toate procedurile ce au ținut de insituția pe care o conduce.

„Mulțumim și Primăriei Municipiului Mangalia și Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Mangalia care ne-au ajutat enorm în primul rând pentru punerea la dispoziție a terenului pe care vor fi construite cele două căsuțe de tip familial“, a mai afirmat directorul general al DGASPC Constanța, Petre Dinică.

Prezent la conferința de lansare a proiectului, Claudiu Stamate, directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia, a declarat că s-a notat astfel și o premieră pentru Mangalia – este primul proiect european în parteneriat cu cele trei instituții: Consiliul Județean Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Primăria Muinicipiului Mangalia.

„Esența noastră în această comunitate este de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și, dacă discutăm despre copii, mai ales de cei cu dizabilități ca în acest caz, cu atât mai mult oferirea unor condiții cât mai bune de viață pentru ei devine o prioritate. Odată cu deschiderea și a unui centru de zi, ne bucurăm în egală măsură și pentru copiii cu dificultăți din comunitatea noastră care nu vor mai fi astfel nevoiți să facă naveta până la Constanța pentru a beneficia de terapie. Vă mulțumesc și vă îndemn să continuați pe aceeași linie cu cea a proiectului nostru. Aveți o echipă foarte bună, de profesioniști iar Consiliul Județean a fost foarte prompt în procedurile ce au trebuit îndeplinite astfel că, azi, ne aflăm aici și sperăm, în cel mai scurt timp, să fim prezenți și la demararea lucrărilor“, a declarat Claudiu Stamate.

Secretarul județului Constanța și președintele Comisiei pentru Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Constanța, Mariana Belu a declarat că, la nivel național, se conturează un alt mod de a privi și de a îngriji copiii cu dizabilități, și nu numai pe ei, pentru că sunt și proiecte pentru copiii care nu au probleme.

„Pentru ei, avem responsabilitatea noi ca societate să creștem calitatea îngrijirii cât se poate de mult. Sperăm să îi vedem și pe copii mutați cât mai repede în casele de tip familial și sperăm să se și acomodeze rapid pentru că este foarte greu să îi iei dintr-un mediu în care s-au obișnuit, chiar dacă vor avea condiții mult mai bune. Sper să trecem cu bine peste toate aceste etape care sunt foarte importante pentru ei. Vreau să mulțumesc și eu Primăriei Muncipiului Mangalia pentru punerea la dispoziție a terenului și clădirii respective și să felicit DGASPC Constanța pentru toată munca depusă“, a declarat Mariana Belu.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.