Două unități de învățământ din Constanța, premiate de ministrul Educației după ce au câștigat competiția națională „Școală Europeană”

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a premiat, miercuri, cele 90 de unităţi de învăţământ preuniversitar câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”. Printre ele se află și două din Constanța.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercui seară, de Ministerul Educaţiei, la eveniment au mai fost prezenţi Monica Cristina Anisie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, secretarii de stat Antoneta-Georgina Bolchiş, Sorin Ion, Ionel Florian Lixandru şi subsecretarul de stat Cătălin Mihai Micu (Ministerul Educaţiei). 

”Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiţia naţională „Şcoală Europeană” este una dintre iniţiativele Ministerului Educaţiei pe care instituţiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privinţa implementării şi dezvoltării politicilor europene din domeniul educaţiei. La ediţia curentă s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti”, a precizat ministerul.  

Pe primele 5 locuri s-au clasat Şcoala Gimnazială „George Vâlsan” din Amara (196 de puncte), Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia (195 de puncte), Şcoala Gimnazială nr. 10 Suceava (193 de puncte), Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret (191 de puncte) şi Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui (190 de puncte).  

În funcţie de judeţele de provenienţă, se înregistrează următoarea distribuţie a celor 90 de şcoli câştigătoare: Bucureşti – 11, Suceava şi Dolj – câte 9, Iaşi – 6, Gorj – 5, Cluj, Timiş, Bihor şi Vaslui – câte 4, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova – câte 3, Botoşani, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ – câte 2, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna şi Olt – câte una. 

Școlile premiate din județul Constanța sunt Colegiul Național „Mihai Eminescu”
și Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”.

Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare şcoală premiată beneficiază şi de suma de 5.000 lei, ce poate fi utilizată pentru dotarea instituţiei. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învăţământ. 

Potrivit MInisterului Educaţiei, activităţile/proiectele/programele luate în considerare la ediţia din acest an au fost cele desfăşurate în perioada septembrie 2019 – iulie 2022, respectiv: 

a) derulate de şcoli prin programele de educaţie şi formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European sau alte instituţii europene: Erasmus+, e-Twinning, Şcoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.; 

b) derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.; 

c) finanţate din fonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener. 

Certificatul ”Şcoală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. 

”Astfel, pentru menţinerea titlului, pe lângă un management coerent şi performant, şcolile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat şcolar cu unităţi similare din Europa. Obţinerea titlului de „Şcoală Europeană” conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile depuse pentru menţinerea titlului obţinut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi şi noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătăţire a managementului şcolar şi la dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide”, mai arată minusterul.  

La cele 17 ediţii ale competiţiei naţionale „Şcoală Europeană” (2004-2022) au participat 2.290 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării, 952 dintre acestea primind certificatul şi trofeul „Şcoală Europeană”. Impactul pe care această competiţie l-a avut asupra comunităţilor educaţionale, în toţi aceşti ani, a făcut din această iniţiativă a Ministerului o competiţie de elită. 

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Au apărut primele cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Medicul Jurma: Vine valul de toamnă

Thu Jun 9 , 2022
Medicul Octavian Jurma a declarat, miercuri seară, că avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron, care este mai infecţioasă decât precedentele. ”Deşi noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în […]