Dr. Ariadna Petronela Fildan despre tratamentul bolnavilor de cancer: „Nu există diferențe între Constanța și Londra. Probabil că, în timp, va deveni o boală cronică”

Dr. Ariadna Petronela Fildan în platoul Tomis TV
Dr. Ariadna Petronela Fildan în platoul Tomis TV

De câteva luni, bolnavii de cancer pulmonar (dar nu numai) se pot trata și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare, Constanța.

Serviciul nou introdus include două componente: ambulatoriul și spitalizarea de zi, oferind tratament pentru toate tipurile de cancer, cu excepția celor hematologice. Este un proiect inițiat de dr. Ariadna Petronela Fildan – medic primar pneumolog, director medical al Spitalului de Pneumofitiziologie și prodecan la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius – încă de pe vremea când era medic rezident și care s-a concretizat acum, în calitatea sa de director medical al instituției sanitare.

A vorbit pe larg despre el, dar nu numai, în cadrul emisiunii „Punctul pe i”, difuzată la Tomis TV.

Cancerul cu cea mai mare rată de mortalitate

Ea a subliniat că, în majoritatea cazurilor, cancerul pulmonar este diagnosticat în stadii avansate, ceea ce reduce considerabil șansele de supraviețuire. În România, peste 10.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli, cancerul bronhopulmonar având cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depășindu-le pe cele de sân, colorectal și de prostată.

În prezent, spitalul dispune de doar patru paturi pentru bolnavii oncologici, însă, având în vedere că tratamentele sunt administrate în regim de spitalizare de zi, numărul pacienților tratați depășește această cifră. Totuși, necesitatea unui număr mai mare de locuri este evidentă.

„Uneori sunt ocupate toate. Sunt pacienți care stau pe acele fotolii dedicate tratamentelor chimioterapice. Din păcate, este nevoie de mai mult. De aici a pornit toată acțiunea noastră – din necesitate”, a explicat dr. Fildan.

Aceasta a atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător: pacienții cu cancer pulmonar sunt din ce în ce mai tineri, iar aproximativ 90% dintre ei sunt fumători.

„S-au făcut progrese semnificative, iar în România avem terapii moderne aprobate, inclusiv terapii moleculare țintite, care acționează asupra unor mutații genetice specifice. Cancerul a fost un punct central al activității mele de-a lungul anilor. Dacă în trecut, un pacient în stadiul IV deceda într-o lună, maximum șase luni, acum avem pacienți care trăiesc doi, trei, patru, chiar cinci ani, cu o viață relativ normală. Aceste terapii sunt extrem de eficiente și nu au efectele adverse agresive ale chimioterapiei. La fel și imunoterapia. Probabil că, în timp, cancerul va deveni o boală cronică”, a explicat medicul.

La fel ca în Londra

Dr. Fildan a mai precizat că nu există diferențe între tratamentul oncologic aplicat în Constanța și cel din marile centre medicale internaționale.

„Nu există nicio diferență între Constanța și Londra. Terapia oncologică este ghidată de protocoale bazate pe ghiduri internaționale, care sunt aplicate și în România. Acesta este unul dintre avantajele apartenenței noastre la Uniunea Europeană, inclusiv în domeniul medical”, a concluzionat dr. Fildan.

Singurul lucru care este însă diferit este legat de infrastructură.

Nevoie de investiții

„Aici stăm mai prost. Noi suntem bine pregătiți și puși la punct cu toată literatura medicală și avem acces la terapie. În schimb, clădirile care în care ne desfășurăm activitatea nu sunt, din păcate, la nivelul celor de afară.”, recunoaște medicul.

Spitalul de Pnemoftiziologie a fost construit prin 1936 și nu a avut inițial destinația de spital. Este nevoie de investiții în clădiri noi. Există un proiect care prevede realizarea unei clădiri noi, cu trei etaje, în care să funcționeze practic un spital de pneumologie de la ambulator, spitalizare de zi, investigații, laborator imagistică, bronhoscopie, bronhoscopia intervențională, care este un pas peste bronhoscopia diagnostică chirurgie ATI, dar și a unei clădiri de legătură între cele două pavilioane. Acestea ar urma să fie dotate cu un computer tomograf, un RMN și o zonă un compartiment de terapie intensivă.

Valoarea estimată a întregii investiții este de circa 30 de milioane de euro.

Directorul medical a remarcat și faptul că actualul președinte al Consiliului Județean Constanța, Florin Mitori, care a vizitat spitalul, a declarat că sănătatea este o prioritate pentru mine, iar sprijinul său este garantat.

„Noi sperăm și am avut până acum sprijin. E drept că nu am avut dorințe atât de importante financiar, dar avem speranța și domnul președinte (n.r. Florin Mitroi) ne-a asigurat că sănătatea este o prioritate și ne bucurăm că este o prioritate, astfel încât cred că pe viitor avem șanse să dezvoltăm și să venim cu cu spații noi, pentru că pentru noi a durat un an și jumătate aproape să facem toate schimbările necesare. Și n-au fost puține și au fost cu eforturi și le mulțumesc tuturor colegilor mei de la personal auxiliar, personal medical, personal TESA, care au înțeles că trebuie să facem niște modificări, să ne mutăm, să schimbăm funcționalitatea anumitor spații, astfel încât să obținem acea autorizație sanitară de funcționare și cred că suntem printre puținele spitale de stat, dacă nu chiar singurul, care deținem o astfel de autorizație de funcționare fără plan de conformare.“, a mai spus dr. Ariadna Petronela Fildan.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

IPS Teodosie, sancționat de Sfântul Sinod pentru declarații politice controversate despre Călin Georgescu și Vladimir Putin

sâm feb. 8 , 2025
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a primit o dojană scrisă din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sancțiunea survine în urma nerespectării disciplinei canonice și a hotărârilor sinodale privind neutralitatea BOR în viața politică și campaniile electorale. Motivul sancțiunii a fost un interviu acordat publicației franceze Le Figaro înainte […]