Dr. Florian Stoian: „Scoateți în ceasul al doisprezecelea jandarmii pe stradă, izolați oamenii, supravegheați pe cei întorși, construiți după modelul Bucureștiului un spital militar”

dr. florian stoian

Dr. Florian Stoian, unul din cei mai cunoscuți și apreciați doctori din Constanța și nu numai, a făcut o radiografie exactă a momentului în care ne aflăm.

Acesta îi întreabă pe guvernanți, pe pagina sa personală, unde sunt spitalele promise, de ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro pe referendumuri inutile, de ce au întreținut războiul stat-privat, inclusiv în medicină, dar și cum se va asigura triajul celor 1.500 de români care vor fi aduși din Italia în Constanța.

Iată ce spune:

„1. Cum să avem încredere când atâția ani ați promis spitale regionale, ba chiar unul metropolitan, investiții majore și nici măcar pe cele vechi nu le-ați văruit? Prin manipulare, camere de luat vederi în ochi ați întors o societate întreagă împotriva noastră, din șpăgari, nenorociți, criminali, proști nu ne-ați scos-pentru 5% cozi de topor un întreg sistem era stigmatizat. Acum, când avioanele nu mai zboară în țări străine, brusc ați întors foaia…

2. Să ne amintim de Colectiv, când pacienții „sunt tratați ca în Germania, avem de toate”, iar ei, săracii erau infectați cu toți germenii de spital posibili, toți apoi ridicând din umeri?

3. Să ne amintim recent, cum cu boala la ușă va jucați de-a guvernele, de-a alegerile anticipate, „vreau guvernul meu”? Care a fost „beneficiul” cheltuirii a 50 de milioane de euro pentru cele două referendumuri pentru familie și pentru justiție? De ce nu ați pus un ban de-o parte, de ce nu ați prevăzut ca numeroasele agenții de exemplu vor deveni pietre de moară pentru un buget care trăiește din împrumuturi. Apropo, veți găsi bani ieftini?Veți putea plăti integral salariile? Așa a spus ministrul care a scris demisia pe Facebook, fără sa dea ochii cu o cameră de luat vederi, dar cine îl crede?

4. De ce ați permis și întreținut războiul stat-privat inclusiv în medicină? „Vin privații să facă Urgență, să pună stenturi, să pună chimioterapie, ne fură banii”, așa urlau unii din toți rărunchii… Banii asiguraților, ai oamenilor tratați în condițiile pe care le știți. Să avem încredere??Pacienții oncologici sunt dați afară din spitale să facă loc bolnavilor cu coronavirus, nu era bine să fie o alternativă? O știre cât o catastrofă cardiologică a cutremurat lumea medicala: Se închide Institutul din Târgu Mureș, singurul care face transplant cardiac, operații la copii pe cord, centru de excelență în cardiologie. De ce? Ați gândit ce înseamnă distrugerea lui? Profesorul Suciu era consternat în fața camerelor de luat vederi, dar… Ați închis ochii la distrugerea institutului care prepara vaccinuri…

5. Acum la Constanța vor ateriza avioane cu 1500 de compatrioți, e normal să repatriem proprii cetățeni, dar cine face triaj, unde, cum testezi suspecții, unde internezi pacienții posibil de internat, cum asiguri securitatea lor și a celorlalți locuitori? Ieri și alaltăieri se asfalta curtea spitalului de Infecțioase, acum, de rușine probabil. Medicii sunt epuizați deja, sunt puțini, fără radiologie, laborator non-stop, fără alte specialități, fără teste, fără computer tomograf, fără linie de gardă pe terapie intensivă. Sau nici asta nu știați? Cum să avem încredere? Când un medic rezident din spitalul județean a avut curajul să arate debandada după cazul pozitiv, a fost probabil chemat puțin și invitat la omerta.

6. De o săptămână „eroii în halate albe” jigniți, umiliți, scuipați sunt brusc buni. Le cereți sacrificiu, eroism? Ce le oferiți? Aproape nimic: o să aducem măști, costume, o să avem de toate… O să… Ați sunat pe la medicii de familie din oraș, dar la cei din comune și sate? Oamenii de afaceri, instituții private, au început sa doneze bani mulți, voluntari vin în sprijinul pacienților și ai sistemului. Nu am auzit o donație din partea politicienilor, a firmelor patronate! Vreți solidaritate? De unde credibilitate?”

7. Scoateți în ceasul al doisprezecelea jandarmii pe stradă, izolați oamenii, supravegheați pe cei întorși, construiți după modelul Bucureștiului un spital militar, se poate chiar în curtea abandonată a spitalului de Infecțioase. Dacă nu se poate, chemați soldații americani din bază, au mai făcut curat și au zugrăvit prin Dobrogea, nu le-au căzut gradele!Și vom veni cu toții voluntari. Cu ei, cu armata, cu alții! Dar nu cu voi!”

Restul textului îl puteți citi AICI.

Dr. Florian Stoian este medic primar medicina internă, specialist cardiologie.

3 comments

  • Referendumul pt justitie a fost inutil? Hai ma nene nu fi prost !!
    Inutili au fost banii aia care au fost imprumutati si tre imprumutati in continuare ca sa va mareasca voua salariile si ati ramas la fel de miserupisti, corupti si obraznici.

  • Ce ma?!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.