DSP cere carantinarea municipiului Constanța!

Direcția de Sănătate Publică Constanța a trimis la INSP un aviz în care cere introducerea municipiului Constanța în carantină!

Urmează ca mâine prefectul Constanței să convoace CJSU, în baza acestui aviz.

„În CJSU se va vota propunerea de carantinare, iar hotărârea rezultată va fi trimisă la DSU, pentru emiterea ordinului de carantinare.”, au precizat reprezentanții DSP Constanța.

Numărul de bolnavi de covid-19 din municipiul Constanța se apropie de pragul de 9 la mia de locuitori.

Potrivit Prefecturii Constanța, astăzi s-a ajuns la 8,78.

Carantina zonală se poate impune în localitățile unde a fost depășit pragul de 6. Decizia o ia Direcția de Sănătate Publică a județului, în funcție de mai mulți factori. Așa s-a întâmplat în Ovidiu, de pildă.

În alte orașe, s-a așteptat o incidență mai mare. Sibiu a intrat în carantină acum două zile, după ce se apropiase de o rată de infectare de 12 la mia de locuitori. Pe județ era de 8,32.

La nivelul județului Constanța, lucrurile stau mai bine. Incidența este de 5,81.

Citește și: 29 de medici, asistenți medicali și personal auxiliar s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultimele 14 de ore

România nu va intra în stare de urgență

În schimb, premierul Ludovic Orban afirmă că nu se pune problema unei reintroduceri a stării de urgenţă în România, explicând că starea de alertă oferă autorităţilor instrumente pentru gestionarea crizei sanitare. El susţine că învăţământul se va desfăşura în continuare în sistem online atâta timp cât nu se constată “o reducere semnificativă” a numărului de îmbolnăviri.

„Nu există nicio discuţie despre starea de urgenţă”, a afirmat şeful Guvernului, miercuri, la România V adăugând că starea de alertă oferă autorităţilor “instrumente care, dacă sunt folosite raţional”, pot contribui la gestionarea crizei sanitare.   

În acest context, primul ministru a făcut apel la primari să colaboreze cu autorităţile centrale în aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.  

„Mai avem o problemă cu primarii: noi nu putem, de exemplu, să suspendăm autorizaţia unei terase care s-a închis şi care nu respectă regulile. Autorizaţiile de funcţionare sunt date de primari şi am cerut prefecţilor să ceară concursul primarilor. Primarii trebuie să se implice şi să folosească toate pârghiile pe care le au la dispoziţie pentru (..) a-i sancţiona pe cei care nu respectă regulile”, a afirmat Ludovic Orban.  

În ceea ce priveşte învăţământul, şeful Executivului a susţinut că, „până la o reducere semnificativă a îmbolnăvirilor zilnice, învăţământul se desfăşoară online” şi că elevi se vor întoarce în bănci atunci când se va constata un „trend descendent consolidat”.  Orban a adăugat că numărul elevilor care nu au acces la şcoala online “s-a redus constant” în ultima perioadă şi că Guvernul va găsi soluţii pentru elevii care nu au acces la învăţământul pe internet.  

„Această perioadă de suspendare a şcolilor nu va fi foarte lungă. Vine vaccinul, sperăm să scadă în intensitate al doilea val. Atunci când condiţiile epidemiologice vor permite reluarea şcolilor în condiţii de siguranţă sanitară, vom lua această decizie”, a menţionat premierul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.