Dumitru Bădrăgan, PRU: Constanța are nevoie de un spital regional de pediatrie

Dumitru Bădrăgan alături de Radu Moraru, la Nașul TV

Dumitru Bădrăgan alături de Radu Moraru, la Nașul TV

Am lansat in 2012 si sustinem proiectul Spital regional pentru copii. Dobrogea este singura provincie în care nu există un Spital Regional de Pediatrie, iar subiectul este tratat de toţi actorii locali, fie că vorbim de putere, fie că vorbim de opoziţie. Cei aflaţi la putere ne-au lămurit recent: construirea unui spital, misiune imposibilă; reabilitarea Secţiei din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), misiune posibilă.

Necesitatea construirii unui Spital Regional de Pediatrie este dată atât de situaţia dificilă existentă şi supusă analizei în Consiliul Judeţean Constanţa la presiunea părinţilor nemulţumiţi, dar şi de factorii cumulativ întâlniţi: jud. Constanţa – populaţie stabilă: 684.082, jud. Tulcea – populaţie stabilă: 218.083 locuitori”, – nu reabilitarea Secţiei din cadrul SCJU este o soluţie, ci construirea unui nou spital.

Pe lângă populaţia stabilă, sunt şi turiştii care vin în zonă: „În sezonul turistic regăsim o creştere a numărului de persoane care se află în regiune: peste 1,5 milioane de turişti au vizitat litoralul românesc în sezonul 2014, dintre care 5% au fost străini şi dintre care circa o treime, copiii care au stat în cameră cu părinţii, respectiv prezenţa a 300.000 de copii în sezon – datele Institutului Naţional de Statistică.

Considerăm că după activitatea dusă de către vechile guvernări care au desfăşurat o acerbă operaţiune de desfiinţare a unităţilor spitaliceşti, după o acalmie a guvernării USL în Dobrogea, se impune alocarea urgentă a fondurilor necesare construirii unui Spital Regional de Pediatrie care să cuprindă atât unitatea de primire cât şi servicii specifice necesare într-o zonă în care anual regăsim prezenţa a 500.000 de copii.

Având în vedere şi suprafaţa regiunii, totodată având în vedere componenta urbană şi rurală în care regăsim beneficiarii proiectului unui Spital Regional de Pediatrie proiectat, construit şi dotat conform cerinţelor activităţii cuprinde şi alte elemente posibil necesare – specialiştii fiind cei care pot stabili concret utilitatea: dotarea cu ambulanţe şi elicopter pentru situaţii de urgenţă (incluzând accesul în zone fără infrastructură rutieră, Delta Dunării).

Proiectul vine si cu achiziționarea de unități auto „clinică mobilă” pentru a se realiza activităţile impuse periodice în zonele rurale spre a se putea verifica/monitoriza în mod real starea de sănătate a copiilor, acoperind nevoile privind prevenţia, identificarea şi evaluarea stării de sănătate a acestei categorii de vârstă în mediul lor social.- proiect lansat 2014.

Constănţenii sunt lipsiţi de un spital de pediatrie, iar singura secţie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa necesită reparaţii în regim de urgenţă, numărul paturilor fiind insuficiente în condiţiile în care unitatea de tratament acoperă o populaţie reală de un milion de locuitori. Toate oraşele din ţară, cu sute de mii de locuitori, au un spital de pediatrie. Însă, Constanţa este singurul judeţ care nu dispune de o astfel de unitate, deşi suntem pe locul patru pe ţară, raportând la populaţie. Proiectul poate fi unul lansat prin parteneriat unități de cult – administrație publică.

Dumitru Bădrăgan

Președinte PRU Constanța


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.