Dumitru Dinu, fost rector al UMC: „Fac apel la comunitatea academică a UMC să respingă cu fermitate această nouă tentativă de desființare a instituției. Iar inițiatorii să-și asume responsabilitatea demersului și a eșecului său”

Dumitru Dinu, rector al UMC între anii 1993 și 2004 

Dumitru Dinu, fost rector al Universității Maritime Constanța timp de peste un deceniu, a adresat o scrisoare deschisă comunității academice a Universității Maritime din Constanța.

Vă invităm să o citiți.

              “Stimați colegi,

              Surprinzătoarea veste a posibilei desființări a UMC m-a determinat să ies din izolarea autoimpusă față de mass-media odată cu terminarea mandatelor de rector, în 2004.

              Pentru cei care nu cunosc sau au uitat, aș vrea să evoc numai două momente din istoria agitată a acestei instituții speciale în peisajul național universitar, chemată să respecte atât cerințele Organizației Maritime Mondiale (pentru brevetul de ofițer), cât și pe cele ale Ministerului Educației (pentru diploma de inginer):

                      1990 – În urma acțiunii dramatice a studenților și a unui grup de cadre didactice s-a înființat Institutul de Marină Civilă (vechea denumire a UMC) prin desprinderea de Institutul militar. A fost un act de reformă a învățământului universitar românesc (poate primul), de aliniere la standardele internaționale.

                      2000 – Repetatele tentative de desființare a UMC au culminat în iulie cu o Hotărâre de Guvern de comasare prin absorbție a acesteia cu Academia Navală. Hotărârea de Guvern nu a putut fi pusă în aplicare pentru că era ilegală și încălca principiile autonomiei universitare, dar mai ales pentru că studenții și conducerea UMC s-au opus, explicând uneori cu calm, alteori vehement, de ce nu este posibilă această măsură abuzivă și anacronică.

              Îmi pare rău să o spun, dar tentativa din 2000 avea mai multă logică decât aberanta propunere din 2022 de unire (tot prin absorbție?!) cu Universitatea Politehnica din București, care, cu toată considerația pe care i-o port, nu are nicio legătură cu învățământul de marină (MET – Maritime Education and Training), cu Autoritatea Navală sau cu Organizația Maritimă Mondială. 

              În cartea mea „Vacanța rectorului” am expus pe larg acțiunea din anul 2000 și motivele sale. Dar nu înțeleg ce a determinat actuala conducere a UMC, instituție prezentată cu diferite ocazii, mai mult sau mai puțin festive, ca una dinamică, în plină dezvoltare, să susțină această idee care, orice s-ar spune, este aceea de a transforma universitatea într-o anexă depersonalizată a unui colos academic.

              Am condus Universitatea Maritimă 11 ani, perioadă în care am trecut prin momente mult mai grele. Le-am depășit cu ajutorul cadrelor didactice și al studenților. Din această poziție, fac apel la comunitatea academică a UMC, cadre didactice, personal administrativ și studenți (care văd că sunt excluși de la așa-zisul „referendum”) să respingă cu fermitate această nouă tentativă de desființare a instituției. Iar inițiatorii să-și asume responsabilitatea demersului și a eșecului său.

Prof. dr. ing. Dumitru DINU

Rector al UMC (1993-2004) 

12.11.2022”

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Acces gratuit la CMSN de Ziua Dobrogei

Sat Nov 12 , 2022
Cu ocazia aniversării „Zilei Dobrogei”, celebrată în fiecare an la data de 14 noiembrie, marcând momentul în care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la teritoriul național, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța organizează două evenimente: ACVARIU• „Ziua Dobrogei”- expoziție foto realizată de elevi din diferite unități școlare MICROREZERVAȚIE […]
microrezervatie-constanta-20