E mai bine să putem sau să nu putem? Despre Raed Arafat și cum vom trăi vara aceasta

cristian-hagi-editorial

De 11 luni, trăim într-un fel de închisoare, pentru că așa au decis autoritățile că putem combate coronavirusului. Când erau câteva zeci de cazuri în toată România, au impus carantina totală. Ne-au ținut închiși în case. Apoi, când cazurile au explodat, ne-au invitat să ieșim din case, să mergem să votăm. Apoi s-au redeschis școlile, cu toate că numărul de teste pentru depistarea coronavirusului este ridicol și că, în singurul județ unde se testează serios, Timiș, incidența este peste 3.

Între timp, s-au făcut niște achiziții de milioane de euro, ni s-au vândut milioane de măști neconforme, s-au deschis niscaiva dosare penale pentru matrapazlâcuri făcute de cei care aveau grijă de sănătatea publică a românilor.

Apoi a apărut vaccinul. În ciuda bocitoarelor, șoșoacelor și  pseudomedicilor cu facultatea făcută la universitățile Google sau Facebook, sute de mii de români s-au înscris pe platformă. Oamenii vor să se vaccineze, să înceapă să trăiască din nou așa cum știau. Evident, noua nomenclatură a eludat platforma oficială, dar asta-i altă poveste.

Vaccinul a adus speranța că ne vom relua viața socială. Că vom mânca un cheesecake într-un restaurant, că vom intra într-o cafenea cu prietenii, că vom merge la un film, la un concert, că vom – în fine – călătorii. Există țări, cum ar fi Grecia și Israel, care semnează acorduri bilaterale pentru a permite turismul facil pentru cei vaccinați.

Cu toții speram că vara aceasta va fi cât de cât normal.

Raed Arafat ne-a tăiat avântul. „Atenție că nu e sigur că veți putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni”, spune el.

O întreagă industrie, condamnată printr-o frază. Neversea, care a anunțat deja primul val de artiști, Untold, Electric Castle et. co.? Sub semnul întrebării.

Nu am auzit că se caută soluții, ci ni se spune că trebuie să fim vigilenți, să purtăm mască, să stăm în case, chiar dacă ne vaccinăm. Alții redeschid turismul, apelează chiar la soluția unor pașapoarte digitale de vaccinare, noi ne cuibărim în închisoarea noastră întunecată din care, se pare, nu vom mai ieși prea curând. Păi de ce ne vaccinăm?

Raed Arafat recunoaște că nu se pricepe la industria de divertisment, dar spune că se pricepe mai mult la medicină.

Problema aceasta, a modului cum vom reveni la viață și a momentului propice, n-ar trebui să fie în mâna unui singur om, chiar dacă se pricepe la medicină, pentru că nu ține numai de medicină.

Nu pot să nu mă întreb totuși dacă există cineva care vrea să ne temem mai mult decât trebuie, care vrea să închidă țara mai mult decât trebuie. Poate mă înșel, dar prieteni de peste hotare îmi spun că în țări lovite mai tare de coronavirus, oamenii sunt mai relaxați.

E mai bine să putem sau să nu putem? Aceasta-i întrebarea.

Și mai e ceva: cine are de câștigat dacă România va fi închisă și vara aceasta? Știți, desigur, răspunsul.

P.S. Dacă vreți să închideți și litoralul vara aceasta, anunțați-i pe turiști din vreme. Mulți dintre ei își cumpără deja bilete în România. E păcat, când sunt atâtea țări care îi vor primi fără probleme.

Citește și:

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale, scrisoare deschisă adresată primului ministru

Primăria Constanța a acordat autorizație pentru o procesiune și un concert de Sfântul Haralambie

Zen Residence4 thoughts on “E mai bine să putem sau să nu putem? Despre Raed Arafat și cum vom trăi vara aceasta

  1. Arafat ar merita tras pe roata. Nu are nicio logica ceea ce spune. Cand e Untold? In August. Pana atunci toti eroi, bătrânii si persoanele cu risc sunt vaccinați. Locuri in spital si la ATI ar trebui sa fie gârlă. Pt cine mai reprezinta cocovirusul atunci o amenințare?

  2. Ați vrut groaza aveți groaza. De când și până când decide guvernul și o mana de oameni de ce ar tb sa ne fie frica și de ce nu ? Cei cărora le e frica vor putea sta tot timpul in casa … Varianta de a te proteja singur exista totdeauna ! Dar dacă lumea accepta și se bucură în plus la blocade …

  3. Orice măsură ar trebui să aibă sens dpdv medical, iar măsurile care se aplică nu au sens tocmai dpdv medical.

    Vaccinarea nu reduce contaminarea de la om la om, iar pentru fiecare contaminare de la om la om există încă 40 de contaminări de la șobolan la șobolan și de la veveriță la veveriță. Ce-o să facem, o să pretindem că putem extermina toți șobolanii și toate veverițele?! Au încercat danezii cu nurcile de crescătorie, dar asta nu a dus nicăieri. Pentru că există vreo 6.400 de specii de mamifere, iar din astea, vreo 40% sunt rozătoare și încă vreo 20% lilieci. Coronavirușii se propagă excelent la rozătoare și la lilieci, singura diferență o face clima. De asta erau astă-vară probleme în abatoarele din Germania, pentru că doar acolo era clima de iarnă care favorizează în mod natural coronavirușii.

    Imunitatea maximă se obține în urma îmbolnăvirii și vindecării, iar pentru coronaviruși asta înseamnă între 3 și 6 luni imunitate. Pfizer pretinde că vaccinul lor asigură între 5 și 8 luni imunitate, pare cam optimist, dar totuși rezonabil. Însă asta înseamnă vaccinare în fiecare an, la fel ca în cazul gripei sezoniere. Mai mult decât atât, vaccinarea duce la o selecție mai severă a virusului, astfel încât vor apărea mutații din ce în ce mai agresive cu cât se efectuează mai multe vaccinări.

    Orice persoană de bună credință ar trebui să înțeleagă că măsurile actuale ignoră tocmai aspectele biologice și medicale ale răspândirii coronavirușilor. Cine vrea să se vaccineze trebuie să aibă posibilitatea să se vaccineze, dar în rest, orice alte aberații gen mască obligatorie în aer liber sau sugestia de a purta două măști una peste alta trebuie să înceteze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Programările pentru vaccinare se reiau pe 10 februarie

Tue Feb 9 , 2021
Programările pentru vaccinare se reiau pe 10 februarie a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Acesta a spus că vor fi disponibile 500.000 de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar primele 200.000 vor fi încărcate pe platformă începând de miercuri. „Urmează ca din data de 10 februarie să se […]
vaccin