Economia județului Constanța, în declin

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
port constanta, economia judetului Constanta

Portul Constanța. Traficul de mărfuri este în scădere

Economia județului Constanța a înregistrat scăderi, la cele mai importante capitole, în anul 2017.

Potrivit datelor oficiale, exporturile sunt în scădere, la fel și traficul de mărfuri prin Portul Constanța și pe Canalul Dunăre Marea Neagră. Importurile, în schimb, au cunoscut o creștere puternică.

În industrie, producția a scăzut în primele zece luni ale anului 2017 cu 0,4% faţă cea din aceeași perioadă a anului 2016.

Exporturile scad, importurile cresc.

„În primele opt luni ale anului 2017, față de primele opt luni ale anului 2016, exportul a scăzut cu 4,3%, dar importul a crescut cu 10,0%”, se arată într-un document oficial al Direcției Județene de Statistică din Constanța.

Agenții economici din județul Constanța au exportat, în primele opt luni din 2017, mărfuri în valoare de 1265,0 milioane euro şi au importat mărfuri în valoare de 1708,4 milioane euro (exportul este exprimat în preţuri FOB, iar importul în preţuri CIF). În structură, în această perioadă predomină produsele din capitolul „combustibili şi uleiuri minerale” atât la export cu 32,1% (produse petroliere), cât și la import cu 69,2% (petrol şi, în cantităţi mai mici, produse petroliere).

De asemenea, la export ponderi importante mai deţin produsele din capitolul „vapoare, nave şi structuri plutitoare” (29,4%), produsele din capitolul „cereale” (10,2%) și cele din capitolul „animale vii” (8,7%), iar la import produsele din secțiunea „maşini şi aparate,  echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile” (7,8%).

economia judetului Constanta

Graficul comparativ al importurilor și exporturilor din județul Constanța (sursa: DJS Constanța)

Vești proaste vin și din domeniul maritim și fluvial.

„Traficul de mărfuri prin portul Constanţa însumează 36,1 milioane tone în perioada ianuarie-septembrie 2017 şi este cu 3,1% mai mic decât în aceeași perioadă din 2016”, se arată în documentul DJS Constanța.

De asemenea, traficul prin Canalul Dunăre – Marea Neagră, în volum de 10,2 milioane tone mărfuri în primele trei trimestre ale anului 2017, a scăzut cu 5,1% față de volumul înregistrat în aceeași perioadă din  2016. Numărul total al navelor tranzitate a scăzut cu 4,4% în perioada ianuarie-septembrie 2017 față cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2016, iar numărul navelor străine care au traversat canalul, a scăzut cu 4,5%.

Economia județului Constanța a înregistrat și creșteri, la unele capitole. Unul dintre acestea este numărul de locuințe nou construite în județul Constanța. În primele trei trimestre ale anului 2017 au fost finalizate 2920, cu 610 mai multe decât în aceeași perioadă din anul 2016.

Vă recomandăm și:

Salariul mediu brut, în Constanța, a depășit 3.000 de lei

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.