Eduard Martin: „Am construit o firmă care a plătit la bugetul statului peste 130 de milioane de euro. De banii ăștia mi-au alocat un șobolan chel, niște ploșnițe enervante, un criminal în serie și muuuuult mucegai”

eduard martin, polaris
Eduard Martin

În 2017, DNA făcea vâlvă cu deschiderea unui dosar în care apărea numele lui Eduard Martin, parte din familia care a construit puternicul grup de firme Polaris M Holding. Erau vizate fapte din perioada 2006 – 2017. Deși trecuse atât amar de vreme, Eduard Martin a fost băgat pentru 62 de zile în arest preventiv, alături de doi bolnavi de HIV și un criminal.

Astăzi, la trei ani de la trimiterea în judecată, DNA a dispus, în completarea acelui dosar, trimiterea în judecată a trei persoane fizice, dar și a societății comerciale menționate.

În toată această perioadă, Eduard Martin a tăcut. Am încercat de mai multe ori – și am fost insistent – să îl determin să ne ofere un punct de vedere. Ne-a spus întotdeauna că are încredere în justiție și că nu i se părea firesc să comentez public dosarul său.

Astăzi, însă, Eduard Martin a vorbit. A făcut-o public, pe Facebook, limpede, tranșant și, mai ales, cu cifre. Multe cifre. M-am întrebat de ce azi. Din 2017 până acum, a suferit o pierdere care l-a marcat mult: și-a pierdut tatăl, care a însemnat enorm pentru el. Poate fi una dintre explicații. Indiferent dacă e cea potrivită sau nu, indiferent de opinia pe care o aveți despre Polaris, bună sau rea, explicațiile sale trebuie ascultate, pentru că pun lucrurile într-o altă lumină și pentru că o judecată dreaptă nu poate să neglijeze celebrul principiu al lui Seneca: „audiatur et altera pars” („să fie audiată și cealaltă parte”).

Iată ce spune Eduard Martin:

„Ma sună azi un prieten si imi spune „Bai nene tu inca vinzi politic, ca te-a trimis deneau’ in judecata in ajunul campaniei electorale”. O fi asa, nu zic nu, dar povestea asta cu politica dupa 12 ani de politica nu ma pasioneaza. A fost un wake-up call de la prietenul meu si am zis sa scriu ceva aici.

Asa, deci iar m-a trimis deneau’ in judecata, de data asta pentru alte infractiuni pe care le-as fi facut. Nu am vorbit niciodata public despre dosarele mele, dar acum o voi face, doar un pic, asa de incalzire deocamdata.

Dosarul 1, denumit si dosarul Polaris

Sunt doua acuzatii:

Acuzatia 1

Ca as fi fost de acord ca Polaris sa fi participat la licitatia din 2008 cu un tarif supraevaluat si anume tariful de colectare deseuri menajere. Acest tarif este de 162 de lei/tona de deseu colectat, sortat si transportat la groapa de deseuri. Acuzarea spune ca acest tarif ar fi trebuit sa fie de 80 de lei/tona, nu 162.. Eu am facut in ultimii 2 ani ani o analiza privind tariful de colectare deseuri menajere din 225 de orase din Romania,analiza pe care o voi prezenta la momentul potrivit. Media nationala acestui tarif la anul 2008 a fost 210.93 lei/tona de deseu. Deci tariful Polaris a fost la nivelul anului 2008 sub aceasta medie. In prezent, tariful mediu din aceste orase este de 455,21 lei/tona deseu colectat si transportat la groapa. Polaris are tot 162 de lei pe tona, adica de aproape trei ori mai mic decat media, deoarece precum stiti primaria Constanta nu a vrut nici in ruptul capului sa-l actualizeze cu inflatia, desi Polaris a castigat inca din 2012 acest drept. Au trecut 8 ani si nici fostul primar Mazare, nici actualul primar Fagadau, nu au respectat un drept castigat in instanta de Polaris, dar asta e o alta discutie. By the way, tariful Polaris actualizat cu inflatia ar fi cam 198 lei/tona, muuuuult sub cei 455,21 lei/tona media nationala din celelalte orase. Sa nu uitam, atat acuzarea cat si instanta de fond spun ca tariful ar trebui sa fie 80 de lei/tona. Pe cale de consecinta ori toate orasele din tara au tarife de colectare “penale” , chiar mega penale”, Polaris fiind o firma “micro penala”, ori acuzatia e fara fundament, fiind vorba de o piata concurentiala Cred in varianta doi, dar vedem ce iese la final….eu am documentele oficiale de la primarii (si nu numai eu). Mi-am luat 5 ani la fond pentru asta. Sunt curios cat o sa ia cei cu tarif de 1100 de lei/tona de la primariile din tara, ma rog de fapt toti cei care au peste 80 de lei/tona, adica toti. Pe bune, toata lumea la puscarie nene, ca vorba lui nea Becali „ce, puscaria nu e pentru oameni”?? Retorica intrebarea, dar raspund mai jos la ea.

Acuzatia 2

Mita 7 milioane de euro data de mine lui Radu Mazare. Parca ma si vedeti cum am plecat cu portbagajul plin cu 7 milioane de euro si i-am descarcat lui Mazare banii pe prispa casei, nu? Pai asa spun titlurile boombastice din presa, ca i-am dat lui Mazare 7 milioane de euro. In fapt sunt acuzat ca am facut publicitate fictiva timp de 7 ani la TV Neptun, ca nu s-au dat clipurile Polaris in schimbul platilor catre Neptun a fost laudat Che Guevara, zis Mazare. Are sens sa fac comentarii aici? Ma intreb oare, exista printre voi oameni care au vazut aceste clipuri de-a lungul anilor, privind colectare separata a deseurilor, sacul galben etc. etc. etc.? Stati, poate mai corect ar fi sa intreb, exista constanteni care nu au vazut aceste clipuri de-a lungul anilor? Spuneti repede sa va cer martori in apel, ca la instanta de fond toate declaratiile celor 50 de martori care au vorbit despre faptul ca aceste clipuri s-au dat pe TV Neptun, au fost inlaturate ca fiind nesincere si a ramas ca a fost totul fictiv, ca nu s-au dat si deci e mita. Nu mai intru in amanunte si anume ca eram obligati de lege sa facem aceasta publicitate sub sanctiunea rezilierii tuturor contractelor din tara pe care Polaris le are. E vorba de tintele de tara pe colectare separata deseuri reciclabile. Apropo, fictivitatea acestui contract cu TV Neptun a fost singura proba pentru acuzatia de dare de mita. Mi-am luat 3 ani la fond pentru asta.

Dosarul 2

Acuzatia 1

Evaziune fiscala ca Polaris a inchiriat utilaje de la firme afiliate, firme ce sunt cu taxele la zi si bineinteles, ca nu se putea altfel, evaziune fiscala pe contractul cu TV Neptun. Nu trebuia domne’ sa le fac, asa zice acuzarea, nu e domne’ corect dpdv managerial. Ia treci matale la puscarie ca ti-ai analizat singur oportunitatile de afaceri fara sa ne intrebi pe noi. Dosarul preturilor de transfer, taxe achitate pe tranzactie. Gata ma opresc, ca nu dau apararea aici.

Acuzatia 2

Delapidare — asta e de vis si apoteotica, deci eu mi-am furat cu aceste contracte “fictive” profitul din firma. Ok, eu beneficiarul real al profitului, mi-am furat profitul care imi revenea mie, in orice moment stabileam asta ca asociat la Polaris. Nu mai continui ca e suficient, e clar, sunt urmasul lui „nea Bachus” in acceptiunea parchetului.

Apropo, mai stiti ca am fost arestat in acest dosar in 2017? Arestat in dosar de evaziune fiscala fara ca parchetul sa fi cerut contabilitatea firmei Polaris, contabilitate pe care a cerut-o abia un an mai tarziu? Pai da, nu au mai apucat ca trebuia sa fiu arestat in data de 3 octombrie, exact in ziua in care in sfarsit consiliul local votase ce era corect si anume sa acorde inflatia castigata prin instanta in urma cu 5 ani. “Prietenii” stiu de ce am fost “umflat” chiar in ziua de 3 octombrie. Nu-i asa dragi “prieteni”?🤫

In dosarul asta se face, evident, legatura cu primul dosar, ca sa dea bine in campania ce urmeaza.

62 de zile de puscarie, cu 2 bolnavi de HIV in celula si unul cu hepatita C, cu un criminal care omorase doua femei. Mai nasol a fost cand a venit unul intr-o noapte care omorase pe langa centrul vechi pe cineva si nu-si aducea aminte exact momentul crimei. Dormeam cu capacul de conserva sub perna in caz de ceva (noroc cu filmele cu ninja pe care le-am vazut). Ma obisnuisem deja cu plosnitele care imi mergeau pe fata dimineata si care cand ciupeau o luai razna in cei 12 metri patrati, cu sobolanul „Gica” care venea la ora fixa sa manance, ca in lipsa de alte „pet-uri” pe care le indragesc, era bun si ala. Pacat ca intr-o noapte a fost omorat de niste motani; sa vezi ce lupta a fost pe la 5 dimineata la singura fereastra de 20 cm/50 de cm unde ne-am ingramadit toti cei 6 care vietuiam in 12 metri patrati sa vedem tristul spectacol la lumina reflectorului inchisorii.

Misto tratamentul nu? Am construit impreuna cu familia mea de la zero, incepand din anul 1998 o firma care are azi 1500 de angajati si care in 22 de ani a platit la bugetul statului peste 130 de milioane de euro. De banii astia mi-au alocat un sobolan care nici macar nu avea par, era chel, cred ca avea o boala ceva si nici bataie nu stia, niste plosnite enervante, un criminal in serie si muuuuult mucegai.

Stiti ce e cool in viata asta? Arestat, omorat, anihilat in vreun fel, dovezile dreptatii si adevarului raman si eu personal m-am asigurat ca vor fi multi care le vor prezenta in caz ca-mi rup gatul cu motocicleta (de lux) cum ii place acuzarii sa scrie prin rechizitoriile mele. Si mai e ceva bun in lumea asta, am vazut si auzit ca exista procurori si judecatori corecti. Nu voi ataca niciodata justitia care de multe ori a facut dreptate, atat mie cat si firmei Polaris.

Vorba lui bunicu’ care intre 1952 si 1964 a facut puscarie politica si caruia nu i-a mai ramas niciun os intreg pana la iesirea din detentie si niciun dinte in gura pierduti fiind in cadrul reeducarii — „nu sistemul chinuie romanii, ci romanii chinuie romanii”.

Sanatate tuturor si purtati mascuta, e naspa treaba cu covidul!”

Comunicatul DNA

În completarea comunicatului nr. 936 din 04 octombrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

două persoane fizice, la data faptelor asociați în cadrul S.C. Polaris M Holding S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– evaziune fiscală,
– delapidare,

persoană fizică, la data faptelor administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– evaziune fiscală,
– complicitate la delapidare,

S.C. Polaris M Holding S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 – 2017, principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding S.R.L. ar fi reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanța. Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată – vezi comunicat nr. 1934/VIII/3 din 9 decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).
Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).
În consecință, cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societății cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor SC Polaris M Holding către bugetul de stat și, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociați să și le însușească ulterior.
Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relații comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care șapte firme controlate de inculpați) și ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziții de studii și consultanță ori presupuse plăți ale unor chirii pentru mașini, utilaje și imobile.
Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).
De asemenea, urmare a acelorași demersuri, cei doi asociați în cadrul S.C. Polaris M Holding S.R.L și-ar fi însușit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 109.366.887,90 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Zen Residence
energia residence4 thoughts on “Eduard Martin: „Am construit o firmă care a plătit la bugetul statului peste 130 de milioane de euro. De banii ăștia mi-au alocat un șobolan chel, niște ploșnițe enervante, un criminal în serie și muuuuult mucegai”

 1. Cat tupeu sa poti avea ? Un ordinar ……..care-si permite sa ia la misto procurorii DNA !

 2. a uitat sa spuna ca avea monopol la primarie si i se platea cit cerea pt niste servicii de doi bani Cirdasia lui cu clanul mazare e stiuta de toti constantenii Cine se scalambaia pe carele alegorice daca nu corina martin alaturi de regele – sultanul sau faraonul radu mazare ? si mai e ceva prin SUA unde nu le-a mers cu spaga Asa ca sa zica mersi ca au ramas cu averile ( ca toti borfasii din psd )

 3. O Familie de HOTI SI CORUPTI PANA IN MADUVA OASELOR!!!!

  Sa ma contrazica cineva cu argumente daca exista!!!

 4. Am avut curiozitatea sa vad cu cat a fost marita taxa de salubritate la un ap de 2 camere.

  Aproximativ 800% marire intre 2005 si 2014!!!

  Asa ca MARTIN EDUARD – LASA-NE CU POZELE DE CORECTITUDINE!!!

  Sa iti mai spunem ca desi lumea face eforturi sa colecteze selectiv gunoiul, angajatii POLARIS pun impreuna tot gunoiul!!!!

  “Calitate a muncii” la POLARIS?

  Las cititorii si cetatenii CONSTANTEI sa traga concluziile….

  Daca de indoiesti de VERIDICITATEA afirmatiilor iti recomand sa stai linistit ca inca sunt oameni care au chitantele si pot proba NESIMTIREA/CORUPTIA de la POLARIS condusa de “FAMIGLIA” MAFIOTA MARTIN.

  Alte comentarii din parte mea sunt de prisos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Bd. Tomis din Constanța va avea două sensuri unice

Thu Jul 23 , 2020
Primăria Municipiului Constanța continuă lucrările de modernizare a bulevardului Tomis. Sensul giratoriu din dreptul Spitalului Județean Constanța a fost desființat pentru a face loc noii configurații a bulevardului care va avea benzi unice pentru mijloacele de transport în comun și două benzi de circulație cu sens unic cu direcția de […]