
Parlamentul României a adoptat legea care prevede modificarea programei școlare, astfel încât, începând cu anul școlar 2022-2023, în curriculumul național, obligatorie va fi și Educația pentru Mediu.
„Conform proiectului de lege, inițiat de colegii mei din PNL, Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor urmează să elaboreze o strategie privind educația pentru mediu, disciplină care va fi transpusă în programa școlară până la data de 31 decembrie 2022.”, a anunțat deputatul liberal Marian Crușoveanu.
România se confruntă cu o serie de provocări privind protejarea mediului înconjurător, iar în fața acestora, una din soluții este educația. Dacă luăm doar exemplul privind reciclarea deșeurilor, conform Eurostat, România se află pe locul 26 la nivelul Uniunii Europene. În timp ce media europeană era, în anul 2018, de 47,2%, în România reciclarea se afla la doar 11,1%. Măsurile dure, precum controalele, amenzile și taxele suplimentare nu pot acoperi ceea ce educația poate face. Pregătirea generației viitoare cu bune practici care țin de protejarea mediului înconjurător este o necesitate.
„Prin modificarea programei școlare și adăugarea acestei noi materii, ajutăm generațiile viitoare să conștientizeze responsabilitatea pe care o au față de mediu, mai ales că toate acțiunile noastre zilnice înseamnă utilizarea unor resurse, de la ceea ce mâncăm până la modul în care ne deplasăm. Cu cât utilizăm mai responsabil aceste resurse, cu atât mai mult sprijinim protejarea mediului, iar educația poate fi un mijloc foarte eficient în crearea acestei balanțe.
Sunt convins că fiecare dintre noi va avea o mai mare grijă față de mediul înconjurător atunci când poate conștientiza, prin educație, impactul pe care îl are protejarea mediului pentru sănătatea și viața noastră cotidiană.”, a punctat deputatul Marian Crușoveanu.