Efervescență pe piața imobiliară din Constanța: județul de la malul mării, lider național la tranzacții în 2025

Piața imobiliară din Constanța traversează un început de an spectaculos, cu o efervescență greu de egalat în restul țării.

Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna martie 2025, județul Constanța a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a numărului de tranzacții imobiliare din România: un impresionant +40% față de martie 2024, cu peste 900 de tranzacții încheiate. Mai mult, la nivelul primelor trei luni ale anului, Constanța a reușit să devanseze județe tradițional puternice, precum Cluj și Timiș, devenind lider național la tranzacții imobiliare.

Constanța surclasează Clujul și Timișul

Între ianuarie și martie 2025, în județul Constanța s-au înregistrat aproape 2.700 de tranzacții, cu 39% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Este o performanță remarcabilă, având în vedere că Clujul, unul dintre cei mai dinamici poli imobiliari din România, a raportat „doar” 2.400 de tranzacții (+13%), în timp ce Timișul a scăzut cu 12%, la puțin peste 2.000 de tranzacții.

Această dinamică plasează Constanța nu doar în topul regional, ci și în fruntea pieței imobiliare naționale pentru primul trimestru al anului, în condițiile în care Bucureștiul a bifat 11.300 de tranzacții, dar în scădere cu 5%, aliniindu-se mediei naționale.

Recomandare: Prețurile apartamentelor în România: Constanța se apropie de 2.000 de euro/mp, Cluj-Napoca atinge noi recorduri

Ce stă în spatele „boomului” imobiliar de la Constanța?

Specialiștii explică această evoluție prin mai mulți factori locali:

  • Interes crescut pentru proprietățile de vacanță și apartamentele din stațiunile litorale, în contextul în care românii își regândesc planurile de investiție în locuințe.
  • Migrarea tinerilor din județele limitrofe către Constanța, oraș cu potențial economic ridicat, infrastructură în modernizare și acces la port, autostradă și aeroport.
  • Interesul investitorilor care pariază pe dezvoltările imobiliare de tip mixed-use și proiecte rezidențiale în zonele periurbane – Ovidiu, Valu lui Traian, Agigea sau Cumpăna.

Creștere la tranzacții, dar scădere la ipoteci

Paradoxal, în ciuda numărului mare de vânzări, Constanța este unul dintre puținele județe care raportează scăderi la capitolul ipoteci. În luna martie au fost înregistrate doar 450 de ipoteci active, în scădere drastică, cu -48% față de martie 2024. Aceeași tendință se reflectă și la nivelul primului trimestru, unde județul a înregistrat 1.300 de ipoteci, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Această discrepanță ar putea indica o creștere a achizițiilor din surse proprii, o orientare către credite de refinanțare (necontabilizate distinct în statistici) sau chiar o accelerare a tranzacțiilor între persoane fizice, fără implicarea băncilor.

Mai puține locuințe noi autorizate

Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată însă o altă fațetă a pieței: numărul locuințelor autorizate pentru construcție în Constanța este în scădere accentuată. În primele două luni din 2025, doar 800 de locuințe au fost autorizate în județ, în scădere cu 42% față de aceeași perioadă din 2024.

Această scădere abruptă contrastează puternic cu boom-ul tranzacțional și ar putea semnala:

  • o supraîncălzire a pieței imobiliare existente, în lipsa unui aport consistent de locuințe noi,
  • posibile întârzieri administrative sau reticență din partea dezvoltatorilor,
  • sau chiar saturație în anumite zone urbane, în special în municipiul Constanța.

Context național: martie, luna cea mai activă

La nivel național, martie 2025 a fost luna cu cele mai multe tranzacții imobiliare de până acum: peste 14.600 de tranzacții, în creștere cu 2% față de martie 2024 și cu 6% față de februarie. Cu toate acestea, dacă se iau în calcul primele trei luni ale anului, trendul general rămâne descendent: tranzacțiile au scăzut cu aproape 5% față de aceeași perioadă din 2024.

Același lucru se observă și în piața ipotecară, unde, cu toate că martie a adus 8.600 de ipoteci active (+15% față de martie 2024), la nivelul trimestrului creșterea este de doar 13%, iar în Constanța, după cum am menționat, se remarcă un trend descendent.

Dobânzile și indicii: calm financiar în martie

Pe fondul menținerii dobânzii de politică monetară la 6,5% de către BNR, atât indicele ROBOR la 3 luni (5,90%) cât și IRCC (5,55% începând cu 1 aprilie) s-au stabilizat. Asta înseamnă că în perioada următoare creditele ipotecare vor avea, cel mai probabil, dobânzi constante, fără variații semnificative.

Concluzie: Constanța dă tonul în 2025

Dacă tendința actuală se menține, Constanța ar putea încheia anul 2025 pe primul loc la nivel național în privința tranzacțiilor imobiliare, detronând județe cu tradiție în acest sector. Este un semnal clar că zona de coastă își consolidează statutul de magnet pentru investitori, rezidenți și dezvoltatori. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale și mediul privat vor ști să gestioneze inteligent această dinamică și să asigure echilibrul între cerere, ofertă și infrastructură.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Emailuri false în numele ANAF: nu le deschideți!

mar apr. 15 , 2025
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trage un semnal de alarmă în legătură cu o nouă campanie de emailuri frauduloase, transmise în numele instituției. Contribuabilii sunt anunțați, în mod înșelător, că „au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor” și sunt îndemnați să acceseze documente atașate sau linkuri […]