
Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Stoica Antonio-Ioan, Banciu Mihai-Toma, Yldirim Ali Baris, Doroftei Bogdan-Cristian și Șuțu Athanasie-Teo, îndrumați de profesorul Ilhan Nasurla, au fost premiați, astăzi,14.02.2025, la concursul de matematică și fizică „Fyziklani” organizat de Universitatea din Praga, Cehia.
Concursul de fizică „Fyziklani” este o competiție anuală dedicată elevilor de liceu pasionați de fizică.
Echipe formate din până la cinci elevi concurează într-o probă de trei ore, rezolvând cât mai multe probleme de fizică.
Exemple de probleme
Un copac conifer poate fi aproximat (din punct de vedere mecanic) printr-un con circular drept omogen, cu înălțimea h=40h = 40 m și raza bazei r=1,0r = 1,0 m. Găsiți unghiul maxim cu care axa sa poate fi deviată față de axa verticală înainte de a începe să cadă din cauza greutății proprii.
O cascadă cu înălțimea h=30h = 30 m are un debit de apă Q=1,2Q = 1,2 m³/s. Determinați forța totală cu care apa impactează solul sub cascadă. Se presupune că apa curge rapid de la punctul de impact și că adâncimea apei sub cascadă este neglijabilă.
Determinați rezistența electrică dintre două vârfuri vecine ale unui hipercub (cub în patru dimensiuni) realizat din sârmă. Fiecare muchie a cubului are o rezistență de R=1000R = 1 000 Ω.
Vítek vrea să scoată apă din fântâna sa, dar nu vrea să tragă de găleată în sus. Prin urmare, a început să agite apa din ce în ce mai repede, până când, la o viteză unghiulară de ω=11\omega = 11 rad/s, apa a început să curgă singură afară din fântână. Vítek cunoaște adâncimea fântânii (de la marginea superioară până la solul de la bază) h=47h = 47 m. Fântâna are o secțiune transversală circulară cu raza r0=1,6r_0 = 1,6 m. Care era înălțimea coloanei de apă (de la fundul fântânii până la suprafața apei) înainte ca Vítek să înceapă să rotească apa?