Elevi constănțeni de la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța au participat la proiectul eTwinning „Éco-élèves”, alături de parteneri din Italia, Spania și Portugalia

În perioada octombrie 2020-mai 2021, 9 elevi constănțeni de la Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, din clasele a VII-a și a VIII-a, au participat la proiectul eTwinning „Éco-élèves”, alături de parteneri din Italia, Spania și Portugalia. Acest tip de activitate contnuă seria de proiecte internaționale ale instituției școlare constănțene de tipul Erasmus ori de educație non-formală realizată cu ajutorul voluntarilor AIESEC.

Coordonatoarea proiectului, d-na bibliotecar Anca Moșoiu, a făcut o scurtă descriere a acestui proiect:

„Obiectivele educaționale principale ale proiectului „Éco-élèves” au fost: creșterea motivației și a interesului elevilor pentru învățarea limbilor străine, în general,  dezvoltarea competenței comunicative în limba franceză, dezvoltarea competențelor TIC, îmbogățirea cunoștințelor elevilor privitoare la alte țări, împărtășirea informațiilor cu ceilalți participanți la proiect și colaborarea în spațiul virtual. Elevii s-au exprimat liber legat de temele propuse: prezentarea orașului Constanța, tradiții de Crăciun, muzica preferată sau ecologia. Ei și-au însușit cunoștințe IT  necesare pentru a putea folosi aplicații precum: Voki, Mentimeter, Canva, Word Art, Padlet, iar partea de exprimare orală și scrisă în limba franceză a fost vizată de către prof. Veronica-Diana Hagi.”

Pandemia a obligat echipa de proiect să țină permanent legătura pe grupul de WhatsApp special creat pentru acest proiect și prin întâlniri periodice pe Google Meet, în care se fixau reperele pentru activitățile ce urmau a fi desfășurate. Elevii s-au informat mai ales din resurse (educative) deschise,  învățând să își caute informații pe site-uri de încredere, care să le ofere informații corecte. În mediul virtual, infinit practic, elevii trebuie să își însușească cât mai de timpuriu abilitatea de a distinge între sursele on-line credibile și cele care nu sunt de încredere.

Proiectul internațional eTwinning „Éco-élèves” a fost o oportunitate pentru elevii claselor terminale de a-și ameliora competențele comunicative în limba franceză, limbă străină pe care au studiat-o timp de patru ani, începând cu clasa a cincea,  și la care au atins nivelul A2 conform Cadrului european comun de referință pentru limbi. Această ameliorare s-a produs prin abordarea unor teme de interes general: cunoașterea de sine prin perceperea alterității, muzica, protecția mediului, cunoașterea orașului în care trăiesc și popularizarea acestuia în rândul elevilor din țările partenere. Într-o lume în care granițele tind să se estompeze, proiectul a fost o modalitate de a-i face să interacționeze pe elevii din Școala „Gheorghe Țițeica” din Constanța cu elevi din țări francofone, astfel încât, la final, să se simtă mai europeni, cetățeni universali într-o lume ce le este deschisă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

RAJA SA – investiții cu fonduri europene și în Murfatlar, Poarta Albă și Castelu

Mon Aug 30 , 2021
Astăzi, 30 august 2021, la sediul RAJA a avut loc semnarea celui de-al 43-lea contract de lucrări (dintr-un total de 50, plus 4 contracte de servicii) prevăzut în Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, derulat în cadrul […]

V-ar putea interesa și: