Elevi de la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Constanța au construit un minisatelit și participă la etapa națională a competiției europene CanSat 2023

Echipa Tomis 9 a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, coordonată de prof. Ion Băraru, a trecut de preselecția celei de-a noua ediții a concursului CanSat, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și participă la faza națională organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și ESERO România, programată să aibă loc între 12 și 14 mai 2023.

Competiția CanSat constă în construirea unui minisatelit în forma și de dimensiunea unei doze standard de băuturi răcoritoare și care dispune de diverse funcții, precum comunicații radio și senzori variați. Misiunea principală din acest an constă în colectarea de date atmosferice, după ce minisatelitul este lansat cu o parașută de la altitudinea de 1.000 de metri.

Prima etapă a proiectului a constat în detalierea și susținerea ideilor propuse de echipă în concordanță cu îndeplinirea misiunilor impuse de organizatori. Concret, conform misiunii principale date de regulamentul concursului, fiecare mini satelit al fiecărei echipe trebuie să colecteze date privind temperatura și presiunea aerului, precum și coordonatele GPS.

„Misiunea secundară aleasă de noi este ca minisatelitul nostru să colecteze date despre intensitatea razelor ultraviolete și infraroșii, gradul de umiditate al aerului, intensitatea câmpului magnetic al Pământului, densitatea gazelor nocive prezente în aer, ca de exemplu dioxidul de carbon, monoxidul de carbon sau metanul. De asemenea, cu ajutorul unei camere video care funcționeză și pe timp de noapte vom realiza o cartografiere aproximativă. În același timp, cu ajutorul stației care va sta la sol și va comunica în timp real cu minisatelitul, vom determina viteza vântului și nivelul radiațiilor radioactive de la nivelul solului”, au specificat membrii echipei Tomis 9.

La etapa națională, minisatelitul conceput de echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” va fi lansat manual, de la altitudinea de 1.000 de metri, dintr-un avion sau dintr-un elicopter. Ulterior, la etapa europeană, unde echipa Tomis 9 speră să se califice, minisatelitul de dimensiunea unei doze de 330 ml, va fi lansat cu ajutorul unei rachete.

Echipa Tomis 9, coordonată de prof. Ion Băraru, este alcătuită din șase elevi de clasele a IX, a X-a și a XI-a: Alexandru-Rareș Târhoacă, Andrei-Patrick Cioranu, Vlad-Andrei Luțai, Eric-Andrei Ibraim, Cristina-Loredana Popescu și Iarina Ana-Maria Georgescu.

Aspecte privind pregătirea și progresul echipei pot fi urmărite pe pagina de web: https://tomisrobotics.wordpress.com/tomis-9/


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alok, Don Diablo, Morten, SOFI TUKKER, Grasu XXL Live, Nicole Cherry, Rareș x Adi Istrate x Erika Isac, Spike Live și Ștefania sunt numai câteva nume care vor urca pe mainstage-ul Neversea 2023

joi mart. 30 , 2023
Unul dintre cei mai excentrici DJ-i din line-up-ul de festivaluri, SALVATORE GANACCI, se întoarce pe scena principală a festivalului Neversea. În 2019, artistul și-a făcut puternic simțită prezența prin show-ul său original și promite că în 2023 îi va purta pe fanii festivalului într-un carusel de emoții și adrenalină.  Peste […]

V-ar putea interesa și: