Elevi de la Colegiul Mircea cel Bătrân, premiați pentru modul în care și-au imaginat că se poate face agricultură pe Marte sau pe Lună

Elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța au obținut o nouă performanță internațională.

În perioada 15 septembrie – 30 noiembrie 2023 s-a desfășurat Concursul de Design Spațial Live in a Healthy Space. Acest concurs, organizat de National Space Society din S.U.A., propune elevilor de gimnaziu și liceu (cu vârste între 12 și 18 ani) să proiecteze o componentă specifică a unei așezări spațiale și anume un modul agricol (sau o zonă agricolă) în spațiu, pe Marte sau pe Lună. Scopul proiectelor participante la acest concurs este cercetarea și stabilirea infrastructurilor necesare pentru a produce alimente pentru o nutriție adecvată și diete sănătoase care ajută la acomodarea astronauților la viața în spațiu.

La ediția 2024 a Concursului Design Spațial Live in a Healthy Space  au participat 1.295 de elevi cu 224 de proiecte din 11 țări din întreaga lume: Canada, India, Iran, Irlanda, Pakistan, Peru, România, Singapore, Republica Arabă Siriană, Turcia și Statele Unite ale Americii. La această competiție au participat și două echipe formate din elevi de clasa a X-a de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța.

Pe data de 4 februarie 2024 au fost anunțate rezultatele concursului.

Proiectul Multi-Acceleration Farming Module, realizat de elevii Marin David Alexandru, Rican Toma Mihai, Mureanu Răzvan Anton, Fuduli Andrei de la Liceul Internațional de Informatică și de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, coordonați de prof. dr. Adrian-Eracle Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța a obținut Premiul al II-lea.

Multi-Acceleration Farming Module constă într-un modul spațial compus din 2 tori ce poate fi atașat la orice stație spațială. Având capacitatea de a hrăni 1000 de persoane zilnic, acesta va adăposti atât plantele şi animalele, cât și un laborator pentru a studia reacțiile lor în microgravitație. Scopul principal al acestui laborator este descoperirea a noi modificări genetice ce pot îmbunătăți adaptabilitatea plantelor în condiții extraterestre, pentru a facilita dezvoltarea coloniilor spațiale. Pentru a mări eficiența, plantele din modulul agricol vor fi crescute pe verticală, fiind cultivate aeroponic. De asemenea, stația spațială va implementa cele mai moderne sisteme de reciclare și panouri solare, precum și un ansamblu de conducte vidate pentru transportul mai rapid al recoltei.

Proiectul Deopolis, realizat de elevii Dogărescu Teodora, Nane Andreea-Cătălina, Siret Luca-Alexandru, Yildirim Ali-Bariș, Zevri Matei-Tudor de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și de la Liceul Internațional de Informatică, coordonați de prof. dr. Adrian-Eracle Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța a obținut Mențiunea de Onoare.

Proiectul Deopolis pune în prim-plan un modul agricol, aparținând unei stații situate în punctul Lagrange L5 din reperul Pământ-Soare. Acesta servește drept sursă nutrițională pentru o comunitate de 300.000 de rezidenți. Infrastructura este concepută pentru a contribui la cercetările actuale privind comportamentul plantelor în condiții spațiale. Stația cuprinde un district toroidal pentru un spațiu utilizabil optim și o zonă conică ce prezintă un sistem de heliostate, contribuind la iluminarea naturală a organismelor vii. Sustenabilitatea recoltelor este asigurată prin sisteme aeroponice de înaltă tehnologie și automatizare centralizată cu inteligență artificială pentru a gestiona condițiile de mediu.

Elevii premiați au fost invitați să susțină proiectele câştigătoare la International Space Development Conference – National Space Society, care va avea loc în perioada 23-26 mai 2024 la Los Angeles, S.U.A.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alegeri comasate. Ce negociază PSD și PNL

mar feb. 6 , 2024
Liderii PSD și PNL ar fi convenit un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Astfel, europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în noiembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate […]

V-ar putea interesa și: