Elevi din Constanța au ajuns în Spania

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În a doua decadă a lunii mai, 10-16 mai 2015, a avut loc prima activitate transnațională de învățare/predare pe termen scurt pentru elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, din cadrul proiectului european Erasmus+ “Invaders – How they shaped the Europe of today”, ce se derulează în perioada septembrie 2014 – august 2017, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, . Este vorba despre întâlnirea şcolilor din ţările partenere – Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania, Italia şi România – pe pământ spaniol, la Şcoala CEIP Gloria Fuertes din Cobisa, în care învaţă elevi cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani. Şcoala constănţeană a participat cu o delegaţie formată din şapte elevi ai claselor a VII-a A şi a VII-a B, alături de coordonatoarea de proiect, prof. Dorina Şacu, respectiv Cici-Corina Vlad, directorul adjunct al instituţiei. 

 
După primirea caldă a elevilor români la gara din Cobisa şi instalarea în familiile gazdă, au urmat cinci zile de activităţi intense. Astfel, reuniunea din a doua decadă a lunii mai a prilejuit implicarea elevilor în diverse ateliere precum „Comunicare prin artă”, „Hainele unui soldat roman”, „Pe urmele invadatorilor” dar şi în dezbateri multiculturale precum aceea pe tema confluenţei celor trei culturi şi religii din Toledo: creştină, iudaică şi musulmană. De asemenea, elevii şi profesorii lor au participat la ore alături de şcolarii spanioli, momente care au favorizat cunoaşterea unor aspecte ale acestui sistem de învăţământ, dar şi la întreceri sportive. Unul dintre momentele cele mai frumoase ale acestei reuniuni a constat în efectuarea vizitelor de studiu. Prima dintre ele, intitulată „Pe urmele istoriei”, a însemnat observarea zidului cetății şi a porților de intrare în vechiul oraș Toledo, unde s-au purtat discuții despre apărarea împotriva invadatorilor. În cea de-a doua, de la Parcul Arheologic Segobriga, unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane din Spania, elevii au putut vedea cum arătau un amfiteatru, un teatru și băile romane şi au audiat o prelegere despre despre importanța acestui oraș în cadrul Imperiului Roman în secolul I. În sfârşit, vizita la Muzeul Prado a constituit un moment de reflecţie asupra istoriei transfigurate în operele marilor creatori precum Francisco Goya.  Astfel de întâlniri sunt extrem de motivante pentru elevi. Ele reprezintă atât un exerciţiu intelectual provocator, cât şi unul social inedit. Integrarea timp de o săptămână într-o familie de nativi înseamnă exersarea limbilor străine, observarea obiceiurilor gazdelor, studierea implicită a mentalităţilor şi practicarea multiculturalităţii. „Aceasta experiență este foarte folositoare pentru viitoarele călătorii deoarece vom şti la ce să ne așteptăm. Familia la care am stat a fost foarte primitoare şi caldă. Mi-am dat seama de acest lucru de când ne-am întalnit prima dată şi ne-au așteptat cu postere cu numele nostru. M-am simţit incredibil acolo.”, a mărturisit una dintre elevele participante, Andra Dobrin.

Următoarea mobilitate cu elevi va avea loc în mai 2016, la Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica”, elevii aşteptând-o cu maximum de interes, deoarece atunci își vor putea demonstra la rândul lor calitățile de gazde.
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.