Mai mulți elevi din municipiul Constanța au reclamat faptul că sunt nevoiți să stea în frig. Am primit mai multe mesaje de la părinți supărați și stresați de condițiile în care învață copiii.
„Școala 23 nu are căldură, copiii stau cu gecile în clasă. În incinta scolii se afla și o grădiniță unde e aceiași problemă. De pe 12 noiembrie, de când a început furnizarea căldurii, ba nu primesc deloc, ba primesc puțin.”, ne-a scris luni o doamnă, care ne-a rugat să nu îi dăm numele.
Probleme au apărut și marți, la Colegiul Național Mircea cel Bătrân.
Elevii au reclamat problema, dar li s-a spus că nu se poate face nimic și li s-a recomandat să vină la ore cu costume de ski. Mai mult, potrivit unor mesaje intrate în posesia noastră, li s-a transmis că așa va fi până în luna mai.
„La școală este într-adevăr frig. Așa va fi până în luna mai.”, scrie într-un mesaj.
„Să veniți cu haine termice de la costumele de ski.”, le-a scris o dirigintă elevilor.
Din cauza frigului, mai mulți elevi s-au îmbolnăvit.
Ce spun autoritățile
Am cerut un punct de vedere și conducerii Inspectoratului Școlar General Constanța. Inspectorul școlar general, Sorin Mihai, ne-a răspuns prompt la întrebări.
„Școala 23 are căldură. Din câte am înțeles, este o lucrare a RADET, care se va rezolva astăzi. Nu am fost anunțați, dar unitățile de învățământ afectate vor adapta programul de astăzi.”, a precizat acesta.
Șeful ISJ ne-a mai spus că aceeași situație este și la Liceul Traian, și la Colegiul Mircea cel Bătrân.
„Am vorbit acum cu directorul Termoficare Constanța, îmi trimite informarea cu privire la zona afectată și luăm legătura pe sector. Am înțeles că este zona peninsulară. Dar nu s-a pus problemă decât pentru ziua de azi.”, a mai spus Sorin Mihai. (Detalii AICI.)
Din informațiile sale și ale autorităților, în niciun caz nu se pune problema ca școlile să aibă căldură până în mai.
Reamintim că Primăria Constanța derulează un proiect amplu de schimbare a conductelor care transportă energia termică de la CET la punctele termice, iar în cadrul acestui proiect oprirea temporară a furnizării energiei termice este inevitabilă.
Responsabilitatea de a a sigura căldură în școli este a primăriilor.