Elevi și profesori de la Școala ”Gheorghe Țițeica”, în Finlanda. GALERIE FOTO

Școala gimnazială nr. 30 din Constanța este implicată într-un proiect internațional Erasmus+, intitulat “Invaders – How they shaped the Europe of today” / ”Invadatorii – Cum au influențat Europa de astăzi”, menit a se derula în trei ani, 2014-2017, alături de parteneri din Anglia, Italia, Spania, Irlanda, Polonia și Finlanda. În perioada 30 ianuarie – 4 februarie, 3 profesori și 10 elevi din clasele V-VIII au fost plecați în Finlanda, fiind găzduiți de Școala Metsäklyän Yhtenäiskoulu din Tampere. A fost vorba de o reuniune transnațională ce a cuprins activități de învățare și activități extrașcolare pentru elevi, dar și un schimb de experiență pentru cadrele didactice implicate.

În afara activităților tematice legate de specificul proiectului – lecții de istorie, quiz interactiv, vizite la muzee, inclusiv la Muzeul Lenin, căci pentru finlandezi poporul rus intră în categoria invadatorilor, a fost extrem de interesant pentru elevi schimbul de experiență extrașcolar. Tinerii de la școala constănțeană au fost implicați în activități de gătit turtă dulce ori clătite, de muzică și de sport în aer liber, în ciuda temperaturilor scăzute: pescuit la copcă, săniuș, jocuri pe zăpadă, winter swimming, adică o sesiune de saună urmată de scufundarea în apa aproape înghețată . De asemenea, li s-a vorbit despre latura aplicativă a învățământului finlandez, iar elevii au confecționat portofele și portfarduri într-una dintre activitățile practice.

Pentru profesorii implicați din toate cele șase țări vizitatoare, contactul cu sistemul de învățământ finlandez a fost, de fapt, o ciocnire între două mentalități care au ridicat de ambele părți semne de întrebare. Cadrele didactice participante au aflat ca elevilor finlandezi nu li se pun note până în clasa a VI-a și nu au nicio formă de examen până în clasa a VIII-a. S-a intrat în săli de clasă în care elevii nu stăteau pe scaune, ci … pe mingi imense. Materiile clasice în care se respectă granița dintre discipline sunt înlocuite cu teme ce sunt abordate interdisciplinar, iar latura practică predomină orice demers didactic.

”A fost, de fapt, un real moment de reflecție despre ce ar trebui schimbat în învățământul românesc, despre ce ar putea face fiecare dintre noi la clasă pentru a aduce școala românească în mod real în mileniul al III-lea.”, mărturisea Dorina Șacu, profesoara coordonatoare a proiectului în Școala ”Gheorghe Țițeica”.

Beneficiile unei astfel de experiențe merg dincolo de nivelul de cunoștințe acumulate de către elevi. Inserția, timp de o săptămână, într-o familie finlandeză, relaționarea directă cu tineri de aceeași vârstă din mai multe țări europene, schimbul de elemente de civilizație, exersarea aptitudinilor sociale, acestea sunt beneficiile reale ale unei reuniuni transnaționale de proiect Erasmus.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un primar din județul Constanța și-a pierdut mandatul

vin feb. 10 , 2017
Prefectul Adrian Viorel Nicolaescu a emis Ordinul nr.48/09.02.2017 prin care s-a constatat încetarea de drept înainte de termen a mandatului primarului comunei Bărăganu, Titu Neague. Ordinul a fost comunicat primarului comunei Bărăganu, Titu Neague, Consiliului Local al Comunei Bărăganu şi secretarului UAT Bărăganu. Decizia a fost luată având în vedere […]

V-ar putea interesa și: