Elevii ar putea reveni în clase din semestrul al doilea

eleve-elevi-scoala

Elevii ar putea reveni în clase din semestrul al doilea școlar, care începe pe 8 februarie 2020. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta o OUG pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”. Profesorii sunt incluși în etapa a doua de vaccinare.

„Vom avea mâine (miercuri – n.r.) şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în faţa unei întrebări: dacă iniţiem Ordonanţă de Urgenţă pentru învăţământul online, haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru şi am spus: nu; îl iniţiem până în data de 8 februarie, deci cu bună ştiinţă, mi-am retezat, mi-am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învăţământ online”, a declarat Cîmpeanu, marţi seară, la Antena 3.   

Cîmpeanu a mai declarat, în aceeaşi emisiune, că de revenirea la sistemul clasic de educaţie depinde de mai mulţi factori, între care evoluţia ratei de infectare dar şi de modul în care se derulează campania de vaccinare.   

Citește și: Mii de elevi din Constanța, tratați ca muncitorii în două schimburi

„Ne așteptăm, din păcate la o creştere a ratei de infectare după ceea ce a văzut cu toţii – dacă nu suntem ipocriţi  – pe perioada vacanţei de iarnă”, a afirmat ministrul, în acest context.   

Cîmpeanu a menţionat că analiza cu privire la situaţia epidemiologică, în baza căreia se va lua o decizie, va fi făcută de experţi în sănătate.   

„În funcţie de rezultatele pe care le vom avea, analiza va fi făcută de persoane care au competenţe altele decât cele ale ministrului Educaţiei. (…) Sunt oameni cu competenţe multiple în măsură să se pronunţe responsabil prioritizând starea de sănătate a elevilor, profesorilor”, a adăugat Cîmpeanu.   

El a precizat că o revenire a elevilor în bănci presupune respectarea în continuare a unor reguli.  

„Oricum, va trebui să respectăm exigenţe specifice perioadei prin care trece, chiar dacă vom reveni la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu.   

Răspunzând unei întrebări în care i se atrăgea atenţia asupra faptului că în şcoli este mai dificil de păstrat distanţa între elevi, ministrul a explicat „Nu susţin utopii, nu susţin că poate exista controlul absolut cu privire la păstrarea regulilor de distanţare a elevilor, am văzut foarte bine că nici noi, adulţii, nu păstrăm aceste reguli. Toate aceste lucruri sunt dificil de imaginat dacă ne propunem o respectare sută la sută. Ideea însă este să le respectăm cât mai mult, soluţia perfectă de eliminare a riscului nu există niciunde”. 

Personalul din sistemul de învăţământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie, sfârşitul luni ianuarie, a spus, marţi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Profesorii, incluşi în etapa a doua de vaccinare

„Ca termen realist, probabil început de februarie, sfârşit de lună ianuarie”, spune Valeriu Gheorghiţă, întrebat când începe vaccinarea cadrelor didactice.

El precizează că personalul din sistemul didactic este inclus în categoria persoanelor care deservesc activităţi esenţiale, respectiv în etapa a doua de vaccinare.

A doua etapă a vaccinării, destinată persoanelor vârstnice şi cu boli cronice, va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, iar cea de-a treia etapă în aprilie, a anunţat, marţi, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. (…) În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale”, anunţă Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare”, conchide Gheorghiţă.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Reducere cu 10% pentru achitarea integrală a taxei de folosire tramă stradală până la 31 ianuarie 2021

mie ian. 6 , 2021
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța informează contribuabilii care dețin utilaje și autovehicule concepute și construite pentru transportul de materiale de construcții și de alte mărfuri și care utilizează drumurile publice, că beneficiază de o reducere cu 10% din valoarea taxei de folosire tramă stradală dacă o achită integral […]
spit

V-ar putea interesa și: