Elevii din Constanța consideră că Vergil Chițac își bate joc de bursele elevilor și cer de peste 3 ori mai mult decât în Cluj-Napoca

elevi

Asociația Elevilor din Constanța solicită Consilierilor Locali să nu voteze proiectul de hotărâre pentru aprobarea cuantumurilor burselor în forma actuală și să amendeze proiectul astfel încât bursele să fie mărite.

„Vineri, 29 octombrie, va avea loc ședința Consiliului Local Constanța, iar pe ordinea de zi a ședinței se află proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea cuantumurilor burselor elevilor pe semestrul I al anului școlar 2021-2022. Cuantumurile propuse sunt aceleași cu cele de anul trecut, la prima vedere situația părând una de stagnare. Totuși, în comparație cu anul trecut, între timp au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea burselor elevilor. Astfel, investițiile municipiului Constanța în educație nu au rămas constante, ci au scăzut față de anul trecut, fiind permisă creșterea cuantumului fiecărui tip de bursă cu 100 de lei (cuantumul asigurat din bugetul de stat), fără a fi modificate costurile suportate de municipiu.”, spun reprezentanții elevilor.

Aceștia consideră „revoltătoare” păstrarea bursei de ajutor social la un cuantum de 4 ori mai mic decât bursa de performanță, având în vedere faptul că bursele de ajutor social se adresează elevilor aflați din grupuri la risc de abandon școlar, ce au nevoie de acele sume pentru a ajunge la școală.

AEC solicită mărirea burselor elevilor la următoarele cuantumuri, stabilite în funcție de salariul minim pe economie în mod procentual, procent la care se adaugă 100 de lei, cei alocați de Guvern, pentru a sublinia importanța investiției U.A.T.:

  • bursa de merit: 5% din salariul minim pe economie+100 de lei = 215 lei
  • bursa de studiu: 15% din salariul minim pe economie + 100 de lei = 445 lei
  • bursa de ajutor social: 25% din salariul minim pe economie + 100 de lei = 675 lei.

Haideți să vedem cum stau lucrurile în Cluj-Napoca, oraș cu un buget de peste două ori mai mare decât Constanța. Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca au decis, luna aceasta, cuantumul burselor, după cum urmează:

– bursă de performanță: 300 lei (majorat de la 150)
– bursă de merit: 120 lei
– bursă de studiu: 120 lei (majorat de la 110 lei)
– bursă de ajutor social: 200 lei (majorat de la 100), adică de peste 3,3 ori mai puțin decât în Constanța.

În Cluj-Napoca se acordă în total 19.467 de burse.

Iată și ce burse propune Primăria Constanța pentru elevi (se va decide în ședința de Consiliu Local din 29 octombrie):

– bursă de performanță: 1.000 lei
– bursă de merit: 100 lei
– bursă de studiu: 250 lei
– bursă de ajutor social: 250 lei

În Constanța, în semestrul 1 al acestui an școlar se acordă 45 de burse de performanță, 12.766 burse de merit, 564 burse de studii și 3.762 de burse de ajutor social. Total: 17.237.

„Consider proiectul publicat drept unul jalnic, care nu dovedește decât ignoranța față de educație e instituției. Bursa de merit este asigurată fix la cuantumul minim aprobat de Guvern, astfel nefiind făcută nicio investiție de către autoritatea locală. O mărire cu cel puțin 100 de lei ar fi fost posibilă fără a modifica în vreun fel investiția locală, având în vedere că între timp, față de semestrul I al anului trecut, au fost primiți bani de la bugetul de stat. Atitudinea primarului  Vergil Chițac față de bursele elevilor este una jalnică, menținută încă de anul trecut, când a vrut să taie complet bursele elevilor”, a declarat Ariana Dudună, președinte AEC.

Vă recomandăm și:

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • astia sa-si vada de carte ca noua nu ne dadea nimeni bani si invatam ca asa trebuia Acum ii obisnuim sa le cumparam obligatiile

Leave a Reply

Your email address will not be published.