Elevii nu au încă transport gratuit. Asociația Elevilor se pregătește să dea în judecată Consiliul Județean

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că, după aproape două luni de la începerea școlii, transportul nu este gratuit.

Joi, 26 octombrie a.c., la sediul Consiliului Județean Constanța (CJC), a avut loc o ședință de lucru cu operatorii de  transport cu privire la transportul județean al elevilor.

Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele subiecte:

  • Stabilirea unui mecanism clar pentru asigurarea gratuității, respectiv obligația unităților de învățământ de a transmite punctual listele cu elevii navetiști.
  • Stabilirea sumei forfetare pentru elevii din localitățile care nu sunt deservite de operatori de transport.
  • Problema semnalată de elevi pe ruta Valu lui Traian-Constanța, unde una din cele trei grupe de trasee nu este atribuită unui operator de transport și se află încă în licitație.

„Aceste probleme de ordin administrativ trebuiau să fie discutate și rezolvate încă de la începutul școlii, pentru a evita absentarea elevilor navetiști de la școală din cauza indiferenței Consiliului Județean. La începutul lunii acesteia, CJC a organizat o ședință de același tip, în urma căreia au declarat că situația va fi remediată. De asemenea, ținem să menționăm că elevii și asociațiile reprezentative nu au fost invitați la această discuție ce vizează problemele care îi afectează în mod direct. Solicităm Consiliului Județean Constanța să acorde gratuitate elevilor de urgență, iar în caz contrar, vom ataca în instanță!”, a precizat AEC.

CJC confirmă că ședința a avut loc și spune că la ea au participat reprezentanți ai CJC, reprezentanți ai ISJ si operatori de transport.

Iată concluziile în opinia CJC:

  1. „Stabilirea unui mecanism clar in vederea asigurării gratuității elevilor la transport, respectiv obligația unităților de învățământ de a transmite la timp listele cu elevii care beneficiază de gratuitate, precum si eventuale modificări ale acestora, stabilirea celor mai eficiente mecanisme ca elevii beneficiari să intre in posesia abonamentelor (inclusiv prin distribuirea acestora în cadrul unităților de învățământ) precum si documentația pe care operatorul de transport o va transmite inspectoratului in vederea decontării abonamentelor. Ca precizare, aceasta discuție a urmărit evitarea situației în care elevul să nu intre în posesia abonamentului gratuit, iar operatorul să factureze strict contravaloarea abonamentelor utilizate de către elevi în scopul navetei domiciliu-scoală. De asemenea, operatorii de transport au ținut să menționeze că în cazul în care elevul nu a apucat să ridice abonamentul, pe baza carnetului de elev si după ce a fost regăsit pe listele transmise de către unitatea de învățământ, soferul i-a permis accesul si transportul gratuit în baza carnetului de elev vizat la zi.
  2. Un alt subiect a fost cel al sumei forfetare pentru elevii care nu pot beneficia de serviciile de transport public judetean. În acest moment asteptăm răspunsul Ministerului Educatiei in vederea stabilirii de către CJC a sumei forfetare, urmând ca aceasta să fie transmisă ISJ pentru a rezolva si această problemă, în sensul ca elevii domiciliați in localitățile care nu sunt deservite de operatori de transport să poată achita naveta la unitatea de învățământ.
  3. Au fost discutate problemele semnalate de către elevi, in special pe ruta Valu lui Traian – Constanta. Este o situație care a apărut din cauza faptului că acest segment de drum este asigurat de un transportator pe o grupa de trasee și este prins și pe o grupa de trasee care este neatribuită și pentru care licitația este în desfășurare. Astfel, există o presiune pe singurul operator de transport licentiat, urmând ca după atribuirea grupei 3 de trasee să existe mai multe autobuze pe această rută și cu o frecvență mai mare a curselor. Totusi, operatorul de transport a înțeles situația și a dublat capacitatea de transport la orele de vârf.”

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Răzvan a murit la numai 21 de ani, la 120 km pe oră

vin oct. 27 , 2023
„Live long, live free”. „Trăiește mult, trăiește liber”. Sunt cuvintele pe care Răzvan le purta pe un bluzon cu care se postase pe rețelele de socializare. N-a mai apucat să trăiască mult. S-a stins vineri dimineață, la numai 21 de ani, în urma unui accident rutier. Mașina pe care o […]

V-ar putea interesa și: