Elevii, prizonieri sanitari fără vină

Spunea Dostoievski, într-unul din romanele în care căuta rostul nostru pe Pământ, că, dacă cineva face rău unui copil, nu se revoltă împotriva lui Dumnezeu, ci simte nevoia de a se retrage din joc, asimilând jocul cu viața. Eroii săi puteau înțelege multe lucruri, nu aveau tabuuri, își priveau demonii în ochi și făceau lucruri oribile potrivit oricăror uzanțe de bun simț, dar nu puteau înțelege de ce un om ar chinui un copil. Felul cum ne tratăm copiii spune multe despre noi, ca familie, ca societate.

În România, copiii sunt tratați ca niște infractori sanitari fără vină și fără posibilitate de apel. Trebuie să ispășească pedeapsa impusă de autorități.

Să explic: dacă ești contact direct al unei persoane depistată pozitiv cu covid stai 14 zile în carantină. Nu te testează nimeni nici la început, nici la sfârșit.

Nu se poate obține niciun fel de derogare, cum se obține, de pildă, pentru cei care vin din zone roșii. Aceștia au posibilitatea să se testeze după 8 zile și să iasă din carantină după 10, dacă sunt negativi.

E o fractură în logica guvernanților, o contradicție cu alte reguli aprobate chiar de ei. De pildă, dacă o clasă de elevi intră în online pentru că unul dintre ei a fost depistat pozitiv (deci, pe cale de consecință, toți sunt contacți direcți), elevii se pot testa după 8 zile și cine este negativ se poate întoarce la școală.

De ce se nu se aplică acest lucru în toate cazurile în care elevii sunt contacți direcți? Numai bunul Dumnezeu, Raed Arafat și Florin Cîțu știu, deși pentru cel din urmă n-aș băga mâna-n foc.

Nu poți să-i explici unui copil că trebuie să stea acasă, nu poți să măsori traumele psihice pe care le va dezvolta, nu poți repara angoasa, deznădejdea, furia pe care le resimte.

V-ați gândit ce fac 14 zile acasă cei care nu pot face nici cursuri online, fie pentru că școala sau ei nu au mijloacele tehnice disponibile? Se întâmplă asta nu numai în satele uitate de lume care n-au teren de golf lângă bătătură, ci și în orașe mari, cu pretenții, în care primarii se bat cu pumnul în piept că sprijină educația.

Orice guvernare adevărată, pentru oameni, mă repet, trebuie să aibă trei atribute: dreptate, predictibilitate și dreptul la cuvânt.

Ce se întâmplă în situația descrisă nu e nici drept și nu-ți oferă nici drept la cuvânt. Poți contesta decizia de carantinare în termene de 24 de ore de la emitere, dar oare câți oameni știu să o facă sau au bani pentru avocat? E drept, are caracter de predictibilitate.

Haideți să vedem cum fac alții, deși covidul este același peste tot.

În Norvegia, dacă ești obligat să te afli în carantină, ești testat atât la începerea carantinei, cât și înainte ca aceasta să se termine. Cei cu care locuiești trebuie să fie în carantină de așteptare până când ai primit un răspuns negativ la primul test. Trebuie să continui să fii în carantină până la expirarea perioadei. Ar trebui să fii testat din nou la 7 zile de la ultimul contact cu persoana infectată. Dacă testul după 7 zile este negativ, poți pune capăt carantinei. Dacă nu te testezi, carantina durează 10 zile după ultimul contact cu persoana infectată. Dacă ai simptome, ar trebui să te testezi din nou.

P.S. Nu sunt, nici pe departe, unul din cei care neagă existența coronavirusului. Dimpotrivă. M-am vaccinat cât de repede am avut ocazia, am respectat la virgulă regulile impuse.

P.S.2 Toate acestea se întâmplă în România, țara care a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin pentru o populație totală de mai puțin de 20 de milioane de oameni. Frica este un bun motor pentru afaceri. Dar nu folosiți copiii în aceste jocuri, vă rog!


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Patronii din Mamaia au cerut în instanță anularea regulamentului parcărilor

mie sept. 22 , 2021
Organizația Patronală Mamaia Constanța a cerut, în instanță, anularea hotărârii Consiliului Municipal Constanța nr. 123/23.04.2021 prin care a fost aprobat noul Regulament al parcărilor publice din Constanța. Procesul a fost înregistrat ieri, 21 septembrie 2021, la Tribunalul Constanța, Secția de contencios administrativ și fiscal. Dosarul are numărul 7099/118/2021, iar părți în […]
parcare-constanta

V-ar putea interesa și: