
Săptămâna 3-7 februarie le-a oferit cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” oportunitatea de a pune în practică activități variate dedicate stimulării pasiunii pentru citit în inima elevilor. Pretextul a fost unul simplu, acela că, pe data de 5 februarie 2025, s-a sărbătorit, în peste 170 de țări, Ziua Internațională a Cititului Împreună.
Convinși fiind că nu mai este nevoie să reiterăm importanța lecturii pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil și pentru îmbogățirea cunoștințelor sale, să lăsăm faptele să vorbească.
Dinozaurul Bronto cel neastâmpărat a provocat copiii clasei P A să facă o serie de predicții realizând o scurtă poveste. Apoi, elevii îndrumați de prof. înv. primar Alina-Doina nedelcu, au citit povestea „Bronto, un dinozaur neastâmpărat”, aflând întâmplările prin care trece acesta. La final, mesajul „Povestea copilăriei e fără de sfârșit.” a fost discutat de către cei mici, răsplătiți ulterior cu … o înghețată pentru a depăși emoțiile princ are dinozaurul Bronto i-a făcut să treacă.
Deși mititei încă, elevii clasei I A au fost invitați la un cerc de lectură de către prof.înv.primar Anca-Loredana Medeșan. În cadrul acestuia, fiecare copil a prezentat o carte preferată, citită de curând, și a explicat de ce a ales-o spre a o face cunoscută celorlați. De asemenea, ei au creat o povestire în lanț, fiecare elev adăugând câte un enunț logic și creativ începutului dat de învățătoare.
Elevii clasei I D, coordonați de prof.înv.primar Iuliana Virginia Vizan, s-au întâlnit online sincron cu partenerii lor din cadrul proiectului educativ internațional ,,Cartea bună ne adună” – Școala Primară Florești, Școala Primară-Grădinița „Abeceluș”, din Republica Moldova, școlile din Tuzla și Eforie Sud. Invitatul special al videoconferinței a fost scriitorul Sergiu Afanasiu, autorul cărții „Toto”, care a citit propria creație împreună cu elevii participanți. La final, aceștia i-au pus întrebări scriitorului și au rezolvat puzzle-uri online.
Povestea „Ridichea uriașă” a fost citită de prichindeii clasei I G, îndrumați de prof. înv. primar Simona Țapu, iar elevii clasei a III-a B, coordonați de prof. înv. primar Daniela-Elena Bârzan au citit câte o poveste în cadrul activității „Cartea clasei noastre”. Cartea în format fizic conține povestirea în scris a fiecărui text citit de copii, însoțită de un desen reprezentativ, și a ajuns în sânul fiecărei familii a elevilor, fiind tocmai bună de citit în timp ce se savurează o ceașcă de ceai cald.
O interesantă activitate pe echipe au derulat elevii clasei a II-a D, mobilizați de prof. înv. primar Liliana Gogoașă, ei încercând să dea răspunsuri noi și creative la întrebarea „De ce trebuie să citim?”.
„Citim și ne înțelepțim” a fost titlul activității clasei a IV-a C. Elevii au lecturat proverbe și au extras din acestea, sub ghidarea prof. înv. primar Daniela Machedon, învățături ce le vor fi de folos în viață.
Mai mari, elevii clasei a VI-a A au citit împreună cu prof. Cici-Corina Vlad despre importanta alimentației echilibrate, a igienei alimentației pentru menținerea stării de sănătate, pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă. Elevii au completat o fișă de lucru, pe care au și prezentat-o, în care au punctat aspecte legate de beneficiile cititului, lecturile preferate, ultima carte citită, personajul preferat, domeniile științifice de interes.
Au mai derulat activități prof. înv. primar Adriana Dobrin cu clasa pregătitoare F, prof. înv. primar Andrada Palasca cu clasa I F, prof. înv. primar Marioara Gospodin și bibliotecara Anca Moșoiu, care a creat și un frumoa afiș dedicat evenimentului, împreună cu elevii clasei a II-a E, prof. înv. primar Raluca Vasile și clasa a II-a G.
Directorul instituției, prof.înv.primar Florentina Țigmeanu i-a îndemnat pe copii să dedice lecturii măcar câteva minute în fiecare zi, adăugând: „Ziua Internațională a Cititului Împreună este o oportunitate de a celebra învățătura, dar și de a întări legăturile dintre elevi, profesori și întreaga comunitate școlară. Încurajăm cititul ca un instrument al dezvoltării personale și al unei culturi comune care să ne aducă împreună. Ne bucurăm să vedem interesul și implicarea activă a elevilor și a cadrelor didactice și sperăm ca acest eveniment să rămână o tradiție anuală în cadrul școlii noastre.”