Elevii spun că primarul Decebal Făgădău nu și-a făcut temele referitoare la burse

Decebal fagadau
Decebal Făgădău, primarul Constanței

Asociația Elevilor din Constanța condamnă lipsa de interes din partea primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, față de elevii aflați în situații de risc și față de sprijinirea performanței.

Pe ordinea de zi pentru ședința Consiliului Local al Municipiului Constanța de azi se regăsește proiectul pentru aprobarea burselor aferente semestrului I. Din păcate, cuantumurile propuse de proiect pentru bursele școlare au rămas aceleași ca a acum un an, și anume: 50 lei – bursa de merit, 200 lei – bursa de studiu, 200 lei – bursa de ajutor social, 300 lei – bursa de performanță.

AEC atrage atenția asupra faptului că, deși bursele au rămas la aceleași cuantumuri din punct de vedere nominal, din cauza ratei inflației care, conform site-ului BNR, este de 5,03% față de luna septembrie a anului trecut, valoarea reală a burselor a scăzut, ele nemaifiind în concordanță cu nevoile reale ale elevilor. Astfel, valorile reale ale burselor scad la: 47,5 lei – bursa de merit, 190 lei – bursele de ajutor social și de studiu și 285 – bursa de performanță. Elevii consideră că pasivitatea sau reaua-voință a edilului Constanței produce pagube elevilor.

Mai mult decât atât, ei menționează promisiunea primarului cu privire la burse ce a fost făcută în dezbaterea publică a bugetului pe anul 2018, și anume că bursele școlar vor crește semestrial, lucru care, evident, nu s-a înfăptuit, ele rămânând la aceleași cuantumuri de un an întreg.

Astfel, AEC solicită creșterea cuantumurilor burselor școlare la următoarele valori, raportate la salariul minim pe economie: 95 lei – bursa de merit (5% din s.m.e), 285 lei – bursa de studiu (15% din s.m.e.), 380 – bursele de performanță și de ajutor social (20% din s.m.e.). Conform unor estimări realizate de noi, raportat la nr. beneficiarilor și creșterea cuantumurilor, ar fi necesară creșterea bugetului pentru burse cu max. 10 milioane de lei. (s.m.e = salariu minim pe economie)

„Ne întrebăm, sincer, ce înseamnă 524.700 de lei din bugetul primăriei pentru a sprijini elevii care provin din familii unde venitul mediu pe cap de familie este sub salariul minim pe economie, dar care reușește să obțină o medie generală peste nota 7? Ce înseamnă aprox. 3,8 mil. de lei pentru a sprijini elevii care obțin, anual, medii peste 8.50? Ce înseamnă 92.160 lei pentru a suține elevii care obțin premii la olimpiadele naționale, elevi care fac cinste Constanței, așa cum afirmă mereu domnul primar? Dar, cel mai important, ce înseamnă 4,6 mil. de lei pentru elevi care fie sunt orfani de unul sau ambii părinți, fie au venitul mediu lunar, pe cap de familie sub 50% din salariul minim pe economie? Toate acestea ar reprezenta sumele pe care primăria ar trebui să le suplinească pentru a aduce bursele la cuantumurile menționate de noi, însumând aprox. 9 milioane de lei, iar, în contextul în care edilul se lăuda cu un excedent bugetar de 279 milioane de lei, considerăm că sunt sume infime pentru bugetul primăriei.”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Eveniment dedicat Zilei Mării Negre, la CMSN

Wed Oct 31 , 2018
În fiecare an, la sfârşitul de lunii octombrie, comunitatea statelor maritime, cu deschidere la drumurile fără de pulbere ale universului albastru, sărbătoreşte ZIUA INTERNAŢIONALǍ A MǍRII NEGRE, mare la care ROMÂNIA este stat maritim riveran. Astăzi, 31 octombrie are loc simpozionul „O PAGINĂ DE ISTORIE ŞI REALITATE LA MAREA NEAGRǍ”, […]