Elveția, condamnată la CEDO pentru că a amendat o cerșetoare română de etnie romă

Fotografie cu rol demonstrativ

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Elveţia pentru că a aplicat o amendă mare unei cerşetoare din România, pentru cerşetorie pe un drum public din Geneva, informează AFP.

„CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine”, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

O cetăţeană română analfabetă, de etnie romă şi născută în 1992, a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Această femeie, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda.

„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, consideră CEDO.

Prin urmare, CEDO a decis că Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale.

Elveţia trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale.

OPINIE Am fost în Elveția în 2018. Am stat o săptămână în Laussane. Am văzut și acolo mulți români de etnie rromă. Nu știu cu ce se ocupat, dar probabil nu cu munca. Unii dintre ei, de pildă, un grup de vreo 4 – 5 tineri, era cel mai gălăgios din stația de metrou. Ascultau la maximul manele, cu un CD player pe care-l cărau după ei. Decizia CEDO va funcționa, probabil, ca o invitație în Elveția pentru cerșetori și, mai rău, pentru rețelele care câștigă bani de pe urma acestora. Din păcate, o creștere a fenomenului poate duce la măsuri pe care statul elvețian le va lua asupra libertății de circulație și de muncă pentru românii de bună credință. Rețelele ilegale vor putea în continuare să plaseze oameni la cerșit.

Sursa: Agerpres

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.