Emmanuel Macron, reales în funcția de preşedinte al Franţei VIDEO

emanuel-macron președinte franța

Emmanuel Macron a fost reales în funcţia de preşedinte al Franţei, el obţinând 58,55 la sută din totalul voturilor exprimate duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor oficiale prezentate de Le Monde.

Rivala lui Macron, Marine Le Pen, a obţinut 41,45 la sută din voturi.

În Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, 14,9%.

Rata de participare la vot a fost 71,99%.

„Știu că mulți dintre compatrioții noștri au votat pentru mine astăzi nu pentru a susține ideile pe care le propun, ci pentru a le bloca pe cele ale extremei drepte”, a declarat președintele reales în timpul unui discurs susținut în fața turnului Eiffel din Paris. „Acest vot mă obligă pentru anii care vor urma, eu sunt păstrătorul simțului lor al datoriei”, a spus Macron.

Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc şi în turul întâi (27,85%), în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, s-a clasat în primul tur cu peste patru puncte procentuale (23,15%) în urma preşedintelui în exerciţiu.

În Franţa, Preşedintele Republicii este ales prin vot universal direct, într-un scrutin majoritar uninominal în două tururi, pentru un mandat de cinci ani reînnoit o singură dată.

Marine Le Pen l-a sunat pe Emmanuel Macron şi şi-a recunoscut înfrângerea, informează presa franceză.

Le Pen consideră că acest rezultat este ca „o victorie strălucitoare”. „Un mare vânt al libertăţii a fi putut să se înalţe peste ţară. Soarta a decis altceva la urne. Acest rezultat este mărturia unei mari neîncrederi a poporului francez faţă de ei. Nu am niciun resentiment”, a afirmat ea. Marine Le Pen a precizat că îşi va continua „angajamentul faţă de Franţa şi francezi”. „Nu îi voi abandona niciodată pe francezi. Lansăm marea bătălie electorală a legislativelor. Voi duce această bătălie alături de Jordan Bardella”, a adăugat Le Pen.

Şeful statului Klaus Iohannis l-a felicitat duminică pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu prilejul realegerii în funcţie. El i-a transmis omologului său francez că se bucură să lucreze în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice şi o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO.

„Cele mai calde felicitări ale mele, dragă Emmanuel Macron pentru realegerea în funcţia de preşedinte. Mă bucur să lucrăm în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice, solidare şi o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Șansele Ucrainei să adere la Uniunea Europeană sunt minime. O țară importantă se opune

Dum apr. 24 , 2022
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat săptămâna trecută optimsmul faţă de o aderare a ţării sale la Uniune, dar șansele sunt minime. Ucraina ar putea obține statulul de ţară candidată la aderarea la UE ”în săptămânile viitoare”, îşi exprima el speranţa. Un stat important se opune, iar pentru aderare este […]

V-ar putea interesa și: