Empatia în parenting – iată care sunt principalele nevoi ale bebelușului tău în primii ani de viață

Odata ce devenim parinti, viata noastra se restructureaza din temelii. Un copil este precum o oglinda care ne arata cea mai fidela imagine a noastra, pe noi cei lipsiti de masti, roluri sociale sau aparente disimulate. Micul pui de om, la randul sau, este precum un burete fara discernamant, care absoarbe neconditionat emotiile, informatiile si evenimentele cu care intra in contact. Parintelui ii revine asadar marea raspundere de a juca rolul de model, de ghid si de partener al copilului, in fascinanta calatorie de descoperire a lumii.

Cum a sa energie infinita, pofta de viata si curiozitate neobosita, bebelusul are nevoie in primul rand de parinti fericiti, echilibrati si asumati, care sa-i ofere cadrul securizant de care are nevoie pentru a gusta in voie din bogatia si diversitatea vietii. Libertatea de a face propriile alegeri inca de timpuriu, de a-si asuma efectele propriilor fapte si de a-si constientiza propriile nevoi si dorinte sunt elemente cheie pentru dezvoltarea sa armonioasa.

Asa cum si noi adultii avem o ierarhie clara a nevoilor, si bebelusul nostru va creste armonios si fericit daca va ii vor fi indeplinite trebuintele fiziologice, de siguranta si securitate, afective si de apartenenta la grup, de stima si recunoastere sociala si de auto-actualizare.

Raportandu-ne la modelul piramidei lui Maslow, va fi mult mai facil sa intelegem stadiile de dezvoltare ale bebelusului, si sa-i oferim doza necesara din toate cele 5 nevoi elementare.

– La baza piramidei se afla nevoile fiziologice: de somn, apa, hrana, caldura, adapost, miscare. Acestea sunt strans legate de supravietuirea bebelusului si de modul armonios de dezvoltare al organismului sau. Si pentru ca somnul este piatra de temelie in bunastarea fizica si emotionala a micutului, intra aici si vezi diverse tipuri de lenjerii pentru patut, care sa-i asigure tot confortul de care are nevoie.

– Mai apoi urmeaza nevoile de securitate si protectie, care sunt resimtite cel mai acut in caz de pericol. Parintelui ii revine sarcina de a proteja copilul de riscurile exterioare, invatandu-l sa se fereasca de incidente, fara a-i ingradi libertatea de explorare. Copiii tind sa dea semne de nesiguranta in circumstantele noi, ca de exemplu primele zile la gradinita, plimbarea intr-un parc necunoscut etc. , momente in care au nevoie de tot suportul si incurajarea parintilor. Citeste acest articol si vezi cu sa-i oferi micutului tau un cadru securizant in care sa se simta iubit si valorizat.

– Nevoile afective si de apartenenta la grup sunt indeplinite in primul rand in cadrul familiei. Primele figuri de atasament, parintii, bunicii, matusile etc. , pun bazele modului de relationare afectiva, stilul de atasament pe care il va dezvolta micul adult in devenire, precum si abilitatea de a-si gestiona propriile emotii si de a-si exprima asertiv gandurile si sentimentele. Vezi aici un articol complet despre nevoile afective ale bebelusului, in primul an de viata.

– Catre varful piramidei se situeaza nevoile de stima si recunoastere sociala. Acestea intervin odata ce copilul paraseste cuibul familial si incepe sa se integreze in diverse grupuri sociale. Totodata e prima data cand simte ca interactioneaza cu egali de ai sai si anume alti copii de varste apropiate. Astfel copilul isi dezvolta abilitatile de comunicare, de socializare, si dorinta de a avea o identitate definita in cadrul grupului.

Nevoia de auto-actualizare se refera la explorarea talentelor si aptitudinilor native si dezvoltarea lor intr-o ocupatie care sa dea un sens, o semnificatie personala a parcursului prin viata.

Asadar, dincoo de nevoile elementare de siguranta si protectie, copilul are nevoie de atentie, de timp de calitate petrecut cu parintii, de joaca si dinamica, precum si de cuvinte de incurajare din partea unui parinte prezent care sa il invete ca este iubit si pretuit atat in familie cat si in societate.

Sursa imagine: Pixabay.com

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Mai are cineva grijă de banul public? Prefectura Constanța și Primăria Lumina așteaptă să plătească peste 600.000 de lei

Thu Jul 25 , 2019
Scriam, recent, despre o decizie a Tribunalului Constanța, care obligă comisiile de fond funciar ale Prefecturii Constanța și ale Primăriei Lumina la plata, în solidar, a unor daune de 612.430 lei, adică circa 130.000 de euro. Sunt bani mulți pentru ambele instituții. În Lumina, de exemplu, în bugetul pe acest […]
bani