Energie verde la RAJA SA prin finalizarea a 8 parcuri fotovoltaice

RAJA SA, cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, continuă să implementeze proiecte de modernizare care să aducă plusvaloare companiei dar și consumatorilor.

Având în vedere faptul că operatorul constănțean este un mare consumator de energie electrică, pentru a reduce costurile de exploatare și pentru menținerea unor tarife scăzute, RAJA a întocmit documentația pentru finanțarea cu fonduri europene a dezvoltării de parcuri fotovoltaice pentru 8 locații: Sursele de apă Cișmea A, Cișmea B, Cișmea C, Cișmea II și Stațiile de Epurare Ape Uzate de la Medgidia, Mangalia, Buftea și Fetești.

În data de  30.05.2023, compania constănțeană a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Contractul de Finanțare nr. 2198  „Construire 8 parcuri fotovoltaice”. Proiectul, în valoare totală de 29.257.487,42 lei face parte din „Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa 11 – “Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, sprijinit financiar de Comisia Europeană. După parcurgerea etapelor legale, proiectul a demarat cu etapa de proiectare și de amenajare a locațiilor unde au fost instalate panourile și implicit pregătirea sistemelor de susținere ale acestora. 

Prin implementarea acestui proiect, RAJA a urmărit atât diminuarea consumului de energie electrică achiziționată de la terți, cât și atingerea obiectivelor Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2023 privind ponderea globală de energie din surse regenerabile. În cadrul acestui Proiect au fost montate 5.793 panouri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 3.186,15 kWp, dispuse astfel: Sursa de apă Cișmea A – 1.010 panouri  cu o capacitate maximă de 555,5 kWp; Sursa de apă Cișmea B – 816 panouri  de 448,8 kWp; Sursa de apă Cișmea C – 1.534 panouri cu o putere de 843,7 kWp; Sursa de apă Cișmea II – 810 panouri  cu o capacitate de 445.50 kWp; Stația de Epurare Ape Uzate Buftea – 280 de panouri de 154.00 kWp; Stația de Epurare Ape Uzate Medgidia – 360 de panouri cu o putere instalată de 198.00 kWp; SE Fetești – 272 panouri  de 149,60 kWp și SE Mangalia – 711 panouri cu o capacitate maximă de 391,05 kWp.

Beneficiile implementării acestui proiect sunt evidente.Parcurile fotovoltaice sunt sisteme de producție a energiei electrice practice și ecologice, prietenoase cu mediul, care protejează natura și previn încălzirea globală. Acestea nu degajează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură. Totodată se ating și obiectivele Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva UE 2018/2021.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mesaje false referitoare la RO e-Factura

mie dec. 27 , 2023
ANAF atenționează asupra unei campanii de mesaje false, transmise în numele instituției, prin care contribuabililor li se solicită ”Fișele Client și Fișa Furnizor (dacă este cazul) pentru facturile emise și primite în luna curentă, pentru verificarea setărilor în sistemul eFactura”. “Evident că acest mesaj nu este transmis de ANAF și […]

V-ar putea interesa și: