Eroare de logică a actorului Dragoș Bucur

Dragoș Bucur. Sursă foto: Facebook
Dragoș Bucur. Sursă foto: Facebook

Actorul Dragoș Bucur a anunțat pe Facebook faptul că nu se va vaccina împotriva covid și că nici nu poartă mască. A primit o mulțime de comentarii negative, ceea ce l-a făcut să revină și să explice.

„Nu sustin ca decizia de a nu ma vaccina este cea corecta, dar sustin si apar libertatea de a lua singur aceasta decizie. Nu incurajez pe nimeni sa nu poarte masca, dar nu sunt de acord cu aceasta ordonanta militara si consider ca traiesc intr-o societate in care inca am voie sa nu fiu de acord cu guvernul si cu deciziile lui si sa imi exprim public acest dezacord.”, spune actorul.

Domnul Bucur consideră că, în numele libertății la exprimare, ar trebui să poată fi liber să spună ce gândește. „Am spus ce gandesc pentru ca oamenii au ajuns (iar) sa aleaga varianta in care tac si pastreaza pentru ei si familiile lor ceea ce cred, de teama ca nu cumva sa fie linsati public si ostracizati si sa nu isi piarda locurile de munca, prietenii, relatiile si sursele de venit. Acesta este un rezultat bine cunoscut obtinut cu mijloace noi.”, afirmă.

Evident că e liber. Cum, din fericire sau din păcate, e liberă să comenteze toată lumea, pe profilul său de Facebook. Știa, desigur, că așa se va întâmpla.

Domnul Bucur face însă o eroare de logică atunci când spune următoarele: „apăr libertatea de a lua singur această decizie”.

Ei bine, lumea nu funcționează așa. Nu putem să luăm – și nici nu e bine – deciziile pe care le dorim. Iar politicienii și factorii de răspundere nu ar trebui să facă ce vor oamenii sau numai ce vor oamenii, ci și ce trebuie pentru ca oamenilor să le fie mai bine.

Întrebați-i pe oameni dacă vor să li se reducă sau majoreze taxele și impozitele, de pildă. Dacă nu sunt elvețieni, vor prefera să plătească mai puțin. E numai un exemplu. Am mai spus-o: populismul e mai rău decât corupția.

Domnul Bucur se poate vaccina sau nu, e decizia sa și nu îl obligă nimeni. De asemenea, la el acasă, domnul Bucur poate purta sau nu mască, nu-i intră nimeni în locuință să-l verifice. Atunci însă când același domn Bucur iese în lume, se urcă în autobuz, intră în supermarket, stă la coadă la poștă, ia masa într-un restaurant, protestează în piață, etc., nu ar trebui să aibă libertatea de a lua singur propriile decizii, pentru că aceste îi pot afecta pe alții. De pildă, poate răspândi virusul și nu e nimeni obligat să se îmbolnăvească pentru că Dragoș Bucur a decis să nu poare mască.

Domnul Bucur trebuie să știe că libertatea sa, dreptul său de a lua singur decizii, se termină acolo unde începe libertatea celuilalt, așa cum bine spunea John Stuart Mill. De aceea – și suntem de acord că forțăm puțin limitele – domnul Bucur nu poate merge în fundul gol pe stradă sau nu-i poate împroșca pe oamenii de lângă el cu un pistol cu apă.

„Sunt un om cu familie, sunt artist, cred in Dumnezeu si in libertatea de expresie, sunt sustinator al luptei impotriva discrimarii si astea sunt valorile dupa care ma ghidez in viata.”, spune artistul.

Nimic din cele de mai sus nu au legătură cu sănătatea publică. Din păcate, și un artist, și un credincios, și un soț, și un luptător împotriva discriminării se poate îmbolnăvi și îi poate îmbolnăvi pe alții.

Vă recomandăm și:

E mai bine să putem sau să nu putem? Despre Raed Arafat și cum vom trăi vara aceasta

Și dacă nu se va termina niciodată?

Fenomenul creșterii posttraumatice sau partea bună din pandemie

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Primarul Constanței a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Ce măsuri s-au luat

Thu Feb 11 , 2021
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a convocat astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență (C.L.S.U.) pentru a stabili măsurile ce trebuie aplicate în municipiul Constanța pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Pentru că în municipiul Constanța limita de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai […]
constanta de sus