Eroii sârbi care au luptat pentru Dobrogea, comemorați la Medgidia

Medgidia comemorareSimbol al prieteniei dintre români și sârbi, Monumentul Eroilor Sârbi din Medgidia a fost ieri locul unde au fost omagiați cei căzuți în luptele pentru eliberarea Dobrogei. Autoritățile locale, împreună cu garnizoana Medgidia, reprezentanți ai Ambasadei Republicii Serbia în România și ai Uniunii Sârbilor din România au fost prezenți la eveniment pentru a-și prezenta respectul față de eroii din Primul Război Mondial.

Au participat primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, Goran Gvozdenovic, reprezentantul Ambasadei Republicii Serbia în România, Lt. Col. Miloje Zdravkovic, atașat militar al Ambasadei, Vladimir Cvetković, consilier al Ambasadei, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România, Borislav Velimirovic, Steva Lepoiev, veteran de război și membru al Uniunii Sârbilor din România, precum și General de Brigadă, comandantul Brigăzii nr. 9 Mecanizată “Mărășești” – Adrian Soci și col. dr. Gheorghe Rotariu, comandatul Garnizoanei Medgidia.

Cei prezenți au vorbit despre importanța istoriei și a păstrării ei în mintea și în inimile noastre, pentru că „cei care nu cunosc istoria o pot repeta”, după cum a declarat Goran Gvozdenovic, reprezentantul Ambasadei Republicii Serbia în România. Goran Gvozdenovic s-a declarat extrem de încântat de tradiția cinstirii eroilor sârbi la Medgidia și de monumentul ridicat în cinstea eroilor, ca „simbol al prieteniei dintre sârbi și români”. „Exemplul voluntarilor sârbi care au ajutat la eliberarea Dobrogei, curajul, voința și dedicarea de care au dat dovadă au fost extraordinare, motiv pentru care, an de an, la data de 11 noiembrie îi comemorăm pe cei care ne-au fost alături în luptă!”, a declarat primarul Marian Iordache.

Militarii sârbi au luptat împreună cu românii împotriva atacurilor bulgare, la Pietreni, precum și la Bazargic sau Topraisar. În aceste lupte au căzut 18.868 oameni ai diviziei militare, 238 ofițeri și 8.727 soldați, motiv pentru care ieri au fost omagiați printr-un ceremonial religios militar. A fost ținută o slujbă religioasă de pomenire a celor trecuți în eternitate și s-au depus coroane de flori în memoria lor, la Monumentul Eroilor Sârbi din cimitirul ortodox Medgidia.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Ziua Dobrogei, o sărbătoare marcată de doliu

vin nov. 13 , 2015
Pe 14 noiembrie se împlinesc 137 de ani de când Dobrogea s-a reîntregit cu România, în urma Războiului de Independenţă dintre anii 1877-1878. Este pentru prima dată când ziua aceasta este sărbătorită ca o zi națională, după ce propunerea a 27 de deputați și senatori constănțeni a fost votată de […]