
În ultima vreme, viceprimarul Costin Răsăuțeanu, PSD, a devenit tot mai vizibil în anunțarea și gestionarea celor mai importante proiecte ale Constanței. Unde este un subiect important este și el. Acest lucru ridică o întrebarea despre rolul său real în administrația locală și cât de mare este, de fapt, influența sa. Dacă ne uităm la ce fac primarul și celălalt viceprimar, pare clar că pesedistul este cel care conduce orașul în mod concret.
Un exemplu notabil este proiectul de reabilitare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Deși primarul Vergil Chițac a anunțat inițial, în noiembrie 2021, semnarea contractului de finanțare pentru creșterea eficienței energetice a spitalului , în prezent, viceprimarul Răsăuțeanu este cel care comunică progresele și detaliile legate de acest proiect. Această schimbare în comunicare sugerează o implicare directă și semnificativă a viceprimarului în gestionarea proiectului.
„În curând începem lucrările pentru consolidarea, modernizarea și extinderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, instituție aflată în subordinea Primăriei Constanța.
Proiectul este unul de amploare și de aceea avem nevoie de coordonare astfel încât, pe perioada lucrărilor, actul medical si pacienții să nu aibă de suferit.
În acest sens, am avut o întâlnire de lucru foarte bună cu echipa de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pentru a ne putea pregăti din timp.
Am stabilit totodată înființarea unui grup de lucru instituțional care se va întâlni periodic pentru a asigura buna implementare a proiectului finanțat cu fonduri europene și pentru a ne încadra în termenele asumate.
În același timp, am depus spre finanțare un alt proiect, ce privește construcția unui corp nou de spital (Demisol-Parter-4 E) care să comunice cu spitalul existent. Printre funcțiunile principale pentru noul corp de spital ne dorim înființarea unui compartiment de Primiri Urgențe(C.P.U).”, a anunțat viceprimarul.
De asemenea, viceprimarul Răsăuțeanu a anunțat recent că pasajul rutier suprateran de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu urmează să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile, fără nicio contribuție financiară din partea municipiului Constanța. Acest anunț subliniază rolul său activ în atragerea de fonduri și în dezvoltarea infrastructurii orașului.
Pe 12 februarie, același Costin Răsăuțeanu se întâlnește într-o dezbatere publică cu toți cei interesați pentru a schimba regulamentul activităților comerciale modificat de liberalii Vergil Chițac și Ionuț Rusu și votat de toți consilierii, dar declarat negal de instanță.
În contrast, primarul Vergil Chițac pare să aibă o prezență publică mai redusă, limitându-se la postări ocazionale despre proiecte minore sau în stadii incipiente. De pildă, în toată luna februarie a anunțat că se lucrează la o școală generală, la teatrul de stat, fără să spună când se termină lucrările, și s-a lăudat cu faptul că s-au reparat niște scări și jardiniere în cartierul Tomis 3.
Această discrepanță în comunicarea și implicarea în proiectele majore ale orașului întărește percepția că viceprimarul Răsăuțeanu are un rol executiv predominant.
Având în vedere și faptul că celălalt viceprimar, Ionuț Rusu, PNL, face tușa, cum se spune în fotbal (nu are în acest moment atribuții) devine tot mai evident că responsabilitatea pentru proiectele importante ale Constanței revine viceprimarului Răsăuțeanu. Această situație sugerează că, de facto, municipiul Constanța este condus de Costin Răsăuțeanu, iar influența Organizației Municipale PSD, condusă de Ion Dumitrache, în administrația locală este predominantă.