„Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”

Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în Europa odată cu varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie, a estimat, duminică, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Europa, dr. Hans Henri P. Kluge (foto).

„Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP, făcând totuşi un apel la prudenţă din cauza versatilităţii virusului. “Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a estimat el.

Cu toate acestea, nu suntem într-o “eră endemică”, a subliniat oficialul OMS. “Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a insistat Kluge.

În Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (SEE), această variantă care a apărut la sfârşitul lunii noiembrie, mai contagioasă decât Delta, este acum dominantă, conform agenţiei europene de sănătate.

„Fiecare trebuie să gestioneze situaţia. Dacă nu te simţi bine, stai acasă, fă un autotest. Dacă eşti pozitiv, izolează-te”, a spus Kluge.

Obiectivul este de a stabiliza situaţia sănătăţii în toată Europa, unde decalajele în vaccinarea împotriva Covid sunt colosale, variind de la 25 la 95% din populaţie în funcţie de ţara din regiune, ceea ce poate duce la grade diferite în supraaglomerarea spitalelor.

„Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit de Covid-19 şi poate continua să ofere servicii de sănătate esenţiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare şi vaccinării”, a insistat Kluge.

Pentru directorul OMS din Europa, „nu este momentul să se joace ruleta rusească. Oamenii sunt încă foarte încurajaţi să se vaccineze, să facă boosterul şi să urmeze măsurile preventive”, a adăugat el.

Un sfârşit al fazei acute a pandemiei în 2022 este posibil, în pofida faptului că boala Covid-19 omoară o persoană în lume la fiecare 12 secunde, a estimat, tot luni, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

„Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an – putem pune capăt Covid-19 ca urgenţă sanitară mondială”, cel mai mare nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS); a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Însă directorul OMS a avertizat că ”este periculos să se presupună că (varianta foarte contagioasă) Omicron va fi ultima variantă (a SARS-CoV-2) sau să se vorbească despre sfârşitul jocului”, pentru că în prezent condiţiile din lume sunt ”ideale” pentru ca să apară noi variante, inclusiv variante mai transmisibile şi mai virulente.

Potenţialul unei variante „mai transmisibile şi mai mortale” este „foarte real”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pentru a se pune capăt fazei acute a pandemiei, ţările nu trebuie să rămână cu braţele încrucişate şi este necesar, între altele, să lupte împotriva inechităţii vaccinării, să supravegheze virusul şi variantele acestuia şi să impună restricţii adaptate, a subliniat el în deschiderea reuniunii Comitetului Executiv al OMS, săptămâna aceasta, la Geneva, în Elveţia.

Directorul OMS le cere neîncetat statelor membre, de săptămâni de zile, să accelereze o distribuire a vaccinurilor către ţări sărace, cu obiectivul de a atinge o vaccinare a 70% din populaţia fiecărei ţări la jumătatea lui 2022.

În Africa, 85% din populaţie a fost vaccinată doar cu o singură doză de vaccin, a subliniat el.

Jumătate dintre cele 194 de state membre OMS şi-au ratat deja obiectivul vaccinării a 40% din populaţie în 2021, potrivit OMS.

În medie, săptămâna trecută, Covid-19 a ucis o persoană la fiecare 12 secunde, iar la fiecare trei secunde s-au raportat 100 de cazuri, a precizat dr. Tedros.

Apariţia variantei ”îngrijorătoare” Omicron, în noiembrie, a făcut să crească numărul cazurilor în lume. De atunci au fost semnalate peste 80 de milioane de cazuri.

„Până acum, explozia cazurilor nu a fost urmată de o creştere a deceselor, chiar dacă acestea cresc în toate regiunile, mai ales în Africa, regiunea care are cel mai mic acces la vaccinuri”, insistă directorul OMS.

„Este adevărat că vom trăi împreună cu Covid-19 într-un viitor previzibil (…), însă a învăţa să trăim cu covid nu trebuie să însemene că trebuie să-i lăsăm cale liberă. Nu înseamnă că trebuie să acceptăm că aproape 50.000 de oameni mor în fiecare săptămână din cauza unei boli pe care o putem preveni şi trata”, a avertizat el.

Pandemia perturbă, de asemenea, sistemele de sănătate şi pune la încercare progrese realizate în ultimii ani în lupta împotriva altor boli.

Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază, de altfel, că obiectivul „triplului miliard” al OMS – şi anume atingerea în perioada 2019-2023 a unui miliard de persoane suplimentare care să beneficieze de o acoperire sanitară universală, un miliard de oameni în plus care să fie mai bine protejaţi în situaţii de urgenţă şi a unui miliard de persoane în plus care să beneficieze de o stare de sănătate mai bună – a înregistrat întârzieri.

Acesta este motivul din cauza căruia directorul general al OMS propune o prelungire cu doi ani a acestui program general de lucru – până în 2025 – în vederea unei intensificări a investiţiilor până atunci cu scopul atingerii ţintelor ”triplului miliard”.

Această măsură urmează să fie discutată săptămâna aceasta de către Consiliul Executiv, iar apoi, în mai, de către toate statele membre OMS.

Consiliul Executiv al OMS, din care fac parte aproximativ 30 de ţări – urmează să-l audieze marţi pe directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în candidatura sa la şefia organizaţiei. El este singurul înscris în cursă.

Zen Residence
energia residence

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

ÎPS Teodosie va sluji „la adresa de carantină”

Mon Jan 24 , 2022
Mâine, 25 ianuarie, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la paraclisul Catedralei arhiepiscopale „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța. „Catedrala este situata la adresa aleasă de carantinare. Slujba se va desfășura izolat, fără participarea publicului.”, a anunțat instituția. Credincioșii vor putea urmări slujba […]
IPS Teodosie