Estonia este o țară S.F. în comparație cu România. Cât de simplu este să cumperi o mașină la mâna a doua

Estonia este o țară S.F. în comparație cu România. Cât de simplu este să cumperi o mașină la mâna a doua

Victor Guzun este un diplomat, profesor și politician din Republica Moldova. A fost ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, în perioada 10 octombrie 2015 – 4 iulie 2015. Acesta a descris, pe pagina sa de Facebook, cât de simplu este să cumperi o mașină la mâna a doua. În comparație cu România, Estonia este o țară de domeniul S.F.

Iată ce spune fostul ambasador:

„e-Estonia, in practica (nocturna), cronografic:

21.30 – scuzati ca telefonez asa tarziu, dvs vindeti un automobil, putem veni acum sa il vedem? Sigur, astept!
21.45 – oamenii vin, se uita cateva minute, dau cateva intrebari
21.55 – oamenii urca la volan, se primbla cateva minute
22.00 – ok, noi cumparam si luam acum masina
22.00 – 22.05 Ambii se autentifica cu semnatura digitala Mobile ID, din telefon, in platforma Departamentului Drumuri, platforma extrage in o secunda toate datele despre ambii si automobil (incl revizia tehnica, asigurarea, toata istoria exploatarii tehnice, istoria inregistrarilor etc). Proprietarul apasa serviciul schimbarea proprietarului, introduce ID-ul noului proprietar, ambii apasa Da, introducand parolele de semnatura digitala, automat se genereaza platile necesare. Instantaneu, automat, ambilor le vin pe mail-ul guvernamental (il are fiecare rezident) confirmarile de rigoare cu toate imputernicirile legale si confirmarea ca automobilul este radiat din sistem si ca nu va mai aparea in registrul de date al vechiului proprietar. Automat se genereaza contractul de vanzare-cumparare, cu toate datele de rigoare
22.05 – noul proprietar ia cheile, multumesc, felicitari, drum bun, noapte buna!

Si asa cu majoritatea serviciilor. Extrem de rapide, intuitive, 24/7, ultraeficiente, extrem de usor de utilizat, zero interactiune cu functionari.

Orice tara care nu intelege beneficiile enorme ale digitalizarii este sortita sa ramana in urma! Enorm, pe toate dimensiunile!”

În România, procedura achiziționării unei mașini la mâna a doua s-a mai simplificat în ultimii ani, dar tot e nevoie de mai multe drumuri la autorități și de câteva zile de așteptare.

Estonia este considerată cea mai digitalizată țară din lume

Procesul de digitalizare a administrației din Estonia a plecat de la o platformă care își propunea un lucru simplu: posibilitatea cetățenilor de a completa online formularele necesare să fie înregistrate la autoritatea fiscală națională. În anii care au urmat au fost implementate sute de soluții pentru digitalizarea tuturor ariilor de activitate a administrației publice.

Astăzi, 90% din populația Estoniei știe să folosească atât un computer cât și internetul.

Taxe, parcări, semnături digitale, e-banking, securitatea datelor, eliberarea de prescripții medicale și peste toate astea, susținerea așa numiților “digital nomads”, profesioniști care primesc temporar rezidență în Estonia pentru a-și pune în aplicare planurile de afaceri, sunt procese eficientizate prin intermediul gândirii data-driven.

Astăzi, 90% din populația Estoniei știe să folosească atât un computer cât și internetul.

Taxe, parcări, semnături digitale, e-banking, securitatea datelor, eliberarea de prescripții medicale și peste toate astea, susținerea așa numiților “digital nomads”, profesioniști care primesc temporar rezidență în Estonia pentru a-și pune în aplicare planurile de afaceri, sunt procese eficientizate prin intermediul gândirii data-driven.

Estonia în câteva date statistice (la nivelul anului 2021)

Economie și Eficiență
● Cel puțin 2% din PIB e economisit datorită folosirii semnăturilor digitale
● 800 de ani calculați în ore de muncă sunt salvați anual datorită schimbului de date
● Timpul necesar pentru a înființa o firmă este redus de la 5 zile la 18 minute

Indicatori financiari
● 98% din companii sunt exclusiv online
● 99% din tranzacțiile cu băncile sunt online
● 95% din declarațiile pentru taxe sunt completate online – durează doar 3 minute

Indicatori e-Government
● 98% din populația Estoniei are carte de identitate digitală
● Peste 25.000 de oameni au aplicat pentru e-rezidență (viza de digital nomads pentru antreprenori)
● Peste 30% de estonieni din 116 țări folosesc i-Voting la alegerile electorale

Sistemul de sănătate
● 97% din pacienți au dosare medicale digitale, accesibile la nivelul întregii țări
● 97% din rețetele medicale prescrise de specialiști sunt eliberate în format digital

Cyber Security
● Locked Shields este cel mai mare și cel mai avansat exercițiu internațional cyber security live-fire

Educație
● Locul I în Europa la testele OECD PISA
● De două ori mai mulți studenți în domeniul IT
● 85% din școli folosesc sistemul e-School, în care un milion de calificative sunt înregistrate zilnic

SursaCase Study Report e-Estonia

Ce (nu) a învățat România

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat Estonia anul trecut, în iunie. A fost întrebat cum poate România să se inspire din sistemul de e-guvernare estonian pentru modelarea propriului sistem digital, ţinând cont şi de faptul că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este axat şi pe această componentă digital.

„Am abordat această chestiune, foarte importantă, în discuţia cu doamna Preşedinte. Este cunoscut faptul că Estonia este un campion al digitalizării şi e-guvernării. Este la fel de clar că relaţiile noastre foarte bune sunt o bază solidă pentru o colaborare în acest domeniu. Voi încuraja pe toţi responsabilii de la noi din domeniu să contacteze pe omologii lor din Estonia şi să încercăm să lucrăm împreună la un concept de succes. Estonia este cu mult, aş spune chiar foarte mult, înaintea noastră în ce priveşte sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toţii cetăţenii, securitatea reţelelor şi aşa mai departe”, a spus Iohannis.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

A murit Carmen Ginghină, o personalitate excepţională a cardiologiei şi medicinei româneşti. „Priviți spre cer și rugați-vă pentru ca Dumnezeu să o odihnească și să o așeze în lumea celor drepți!”

Wed Aug 3 , 2022
Universitatea de Medicină și Farmacie Carmen Davila din București a anunțat, cu durere, trecerea la cele veşnice a Doamnei Profesor Carmen Ginghină, personalitate excepţională a cardiologiei şi medicinei româneşti. Doamna Profesor Ginghină (24 Iulie 1948 – 2 August 2022) a fost o elevă şi o studentă eminentă, absolvind cu onoruri […]