Euro s-a prăbușit la minimul ultimelor două decenii, iar experții spun că aceste este numai începutul

Moneda euro a coborât la un nou minim al ultimelor două decenii, în condiţiile în care dolarul în revenire şi perspectiva unei ierni dificile pentru regiune încep să se resimtă. Scăderea este doar începutul unei coborâri mai profunde pentru monedă, potrivit strategilor.

Moneda europeană a scăzut luni cu până la 1,1% la 0,9928, sub minimul anterior de două decenii de 0,9952 atins în iulie – îndepărtându-se de o scurtă perioadă de uşurare care a propulsat euro la aproximativ 1,03 dolari la începutul acestei luni. Moneda se tranzacţiona luni la niveluri văzute ultima dată în 2002, la doar câţiva ani după ce moneda a fost creată. Indicele Bloomberg Dollar Spot Index a crescut cu 0,7%, atingând cel mai ridicat nivel din 15 iulie.

Morgan Stanley preconizează că euro va aluneca până la 0,97 dolari în acest trimestru, un nivel care nu a mai fost văzut de la începutul anilor 2000. Nomura International Plc ţinteşte 0,975 dolari până la sfârşitul lunii septembrie, după care piaţa ar putea căuta nivelul de 0,95 dolari sau poate chiar mai jos, în condiţiile în care presiunea asupra aprovizionării cu energie creşte riscul de pene de curent şi probabil stimulează importurile de euro.

„Sfârşitul verii vede euro din nou sub presiune, în parte pentru că dolarul este ofertant şi în parte pentru că sabia lui Damocles care atârnă deasupra economiei europene nu dispare”, a scris într-o notă adresată clienţilor Kit Juckes, strategul pe piaţa valutară al Societe Generale SA, citat de Ziarul Financiar.

La simpozionul Jackson Hole din această săptămână, care va avea loc la Jackson Hole, pieţele vor fi în alertă pentru a vedea dacă vor exista mai multe clarificări cu privire la răspunsurile băncilor centrale la forţele conflictuale ale riscurilor de recesiune şi ale creşterii preţurilor. Se aşteaptă ca preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, să reitereze angajamentul băncii centrale de a lupta împotriva inflaţiei şi i se vor alătura, de asemenea, oficiali ai Băncii Centrale Europene şi ai Băncii Angliei.

Pe tranzacţionarea interbancară, cursul leu/ dolar a ajuns la 4,93 marţi dimineaţă. 


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novák, în vizită la Primăria Constanța. Ionuț Rusu: „Sunt copii care vor să facă sport, dar nu au unde”

mar aug. 23 , 2022
Primarul municipiului Vergil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu au primit astăzi vizita ministrului Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novák, în contextul lansării strategiei Clubului Sportiv Municipal Constanța. La întâlnire au participat Florina Cristache, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța și Andrei Talpeș, director CSM Constanța.   Au […]
Ministrul-Tineretului-si-Sportului-Carol-Eduard-Novak-in-vizita-la-Primaria-Constanta

V-ar putea interesa și: