Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii cel puțin 500 de ani

seceta

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, intitulat „Secetă în Europa – august 2022”, care prezintă o evaluare actualizată bazată pe datele şi analizele Observatorului european al secetei, situaţia privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei. Seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puţin 500 de ani.

Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, evoluţia şi impactul secetei prelungite din UE confirmă situaţia îngrijorătoare din luna iulie şi anume faptul că pe 47% din teritoriul UE încă se îndeplinesc condiţii de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitaţiile au fost mai mici decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară, iar 17% din UE este în stare de alertă, ceea ce înseamnă că şi vegetaţia şi culturile prezintă efectele negative ale secetei. Cumulativ, 64% din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie şi la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, în întreaga UE.

„Combinaţia dintre seceta severă şi valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. Constatăm că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetaţie cu mult peste medie, cu un impact important asupra producţiei vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an; Comisia Europeană şi oamenii săi de ştiinţă depun eforturi neobosite pentru a cartografia şi a studia această criză cu ajutorul celor mai bune tehnologii disponibile, atât din spaţiu, cât şi de pe teren, şi conduc eforturile de protejare a mediului nostru şi a cetăţenilor noştri în situaţii de urgenţă”, a afirmat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, potrivit sursei citate.

Stresul cauzat de lipsa apei şi de căldură accentuează în mod semnificativ perspectivele negative privind randamentul culturilor de vară, astfel cum se raportează în Buletinul MARS al JRC din august 2022. Previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia şi floarea-soarelui sunt următoarele: cu 16%, 15% şi 12% sub media pe 5 ani.

Sursa menţionată mai arată că deficitul grav de precipitaţii a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atât asupra hidrocentralelor, cât şi asupra sistemelor de răcire ale altor tipuri de centrale electrice, precum şi asupra transportului fluvial.

De asemenea, mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricţionare a aprovizionării cu apă, deoarece aprovizionarea cu apă încă poate fi compromisă în săptămânile următoare. În lunile următoare, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest este probabil ca vremea să fie mai caldă şi mai uscată decât de obicei. În ultimele zile, precipitaţiile au atenuat condiţiile de secetă în unele regiuni ale Europei, dar au adus noi provocări deoarece, în unele zone, s-au manifestat sub forma unor furtuni severe.

Potrivit experţilor JRC, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puţin 500 de ani. Datele finale de la sfârşitul sezonului vor confirma această evaluare preliminară. Centrul Comun de Cercetare produce informaţii în timp real privind seceta prin intermediul observatoarelor european şi global ale secetei (EDO şi GDO), care fac parte din Serviciul Copernicus de gestionare a situaţiilor de urgenţă (CEMS).

Studiul poate fi consultat AICI.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Emil Boc mai demarează un proiect cu care îl umilește pe Vergil Chițac. De ce în Cluj se poate și în Constanța nu?

mie aug. 24 , 2022
Emil Boc mai demarează un proiect cu care îl umilește pe Vergil Chițac

V-ar putea interesa și: