EXCLUSIV. De ce nu se asfaltează străzile în Constanța. Imperiul Roman le-a pus bețe-n roate lui Făgădău și Farcaș?!

compozitorilor asfaltare 15 august (1)

După ce am încercat timp de trei luni să aflăm de ce s-a oprit programul de asfaltare în municipiul Constanța, am avut ocazia să îl întrebăm direct pe primarul municipiului, într-o conferință de presă, acest lucru. Inițial nu a dorit să răspundă, așa cum nu a dorit să răspundă în ultimele două luni.

”Am doar zece minute al dispoziție, vom discuta numai subiecte legate de ședința de Consiliu Local”, a spus, tăios, Decebal Făgădău.

Pentru că în Consiliul Local se discutase și de transportul în comun, inclusiv în cartierele unde asfaltarea s-a oprit, am revenit la finalul conferinței.

”De ce nu s-au asfaltat străzile, așa cum ați promis, și cine a șters termenele de asfaltare de pe panouri?”, am întrebat.

Întrebare legitimă, în opinia noastră, pentru că însuși primarul a promis, în campanie electorală, asfaltarea străzilor. Răspunsul lui D. Făgădău:

”Pentru aceste întrebări vă rog să vă adresați celor de la Confort Urban. Primarul propune Consiliului Local alocarea bugetară și lista de proiecte, consiliul aprobă, iar instrumentele pe care le are la dispoziție Consiliul Local pentru implementarea proiectelor, în ceea ce privește asfaltările, sunt date de Confort Urban”, a spus primarul.

Am luat legătura cu Viorel Farcaș, directorul Confort Urban și antrenorul echipei naționale de fotbal pe plajă a României :).

”La străzile la care au fost începute lucrările ni s-a cerut aviz de la cultură. Toată Constanța, inclusiv Compozitorilor, este sit arheologic, dacă se poate așa ceva. Conform Legii 50, lucrările trebuie să iau aviz de la cultură. Eu știam că tot ce înseamnă sit arheologic e numai în peninsulă. Niciodată nu m-am gândit… Ni s-au suspendat autorizațiile”, a spus Viorel Farcaș. Acesta spune că a făcut multe drumuri și că lucrurile se vor rezolva.

Mai este însă o problemă.

farcas
Viorel Farcaș (foto: Facebook)

”Între timp a venit Inspectoratul de Stat în Construcții și au spus că nu i-am chemat la faza de recepție pe stadii de lucrări de piatră. Ne-au cerut să facem expertiză. Le-am spus să facă un sondaj și să mă lasă să torn asfalt”, a spus directorul Confort Urban.

Acesta spera ca de joia trecută să toarne asfalt și se temea să nu înceapă ploile, pentru că lucrările efectuate până acum ar fi avut de suferit. Este sâmbătă și nu s-a întâmplat nimic, semn că problemele de mai sus nu s-au rezolvat.

Traian Cliante, directorul Muzeului de Arheologie Constanța, a confirmat informațiile.

”Avizul se dă de la Direcția Județeană de Cultură, care face parte din Ministerul Culturii. Aceștia dau avizul, care poate să fie simplu sau cu cercetare arheologică, iar noi suntem executăm cu investitorul hotărârile acelui aviz. În zona Compozitorilor, în urmă cu 25 – 30 de ani, când s-au făcut blocurile, pe lângă Academia Militară de Marină s-au găsit morminte, cele mai multe de inhumație, din perioada romană. S-au găsit și câteva sarcofage. Din punct de vedere arheologice, zonele mai îndepărtare de fostele descoperiri sunt controlate, pentru că pot să mai apară descoperiri”, a spus Traian Cliante.

compozitorilor asfaltare 15 august (6)
Străzile din Compozitorilor ar fi trebuit să fie asfaltate până pe 15 august 2016.

Să revenim la Decebal Făgădău. L-am întrebat cum apreciază activitatea directorului Confort Urban, Viorel Farcaș, și nu a pierdut ocazia să îl laude.

”Judecând după  cifrele pe care le înregistrează Confort Urban constat un reviriment al activității Consiliului Local. Dar cred că pe de altă parte ar trebui să mergem în profunzime și, atât la nivelul conducerii executive, cât și la nivelul conducerii non-executive să existe schimbări prin aport de specialiști și un suflu tânăr în activitatea acestei regii. Nu cred că în momentul de față Consiliul Local dispune de specialiști care să analizeze componenta de cost ce dă tariful cu care ei operează în relația cu municipiul. Nu cred că putem înțelege noi tot fluxul tehnologic necesar unei prestații de calitate. Vă pot spune că Confort Urban este în revenire și acest lucru mă bucură. Se vede că nu am delegat la a treia mână activitățile necesare asfaltării pe raza municipiului Constanța, a trotuarelor. Mă bucur, de asemenea, că ce am inclus în buget începe să fie investit, atât în retehnologizare, și aici vreau să vă spun că și-au cumpărat utilaje necesare intervenției asupra carosabilului, atât la nivelul decopertării, cât și la nivelul asfaltării. Evident că și Confort Urban se supune legii achizițiilor publice. Acesta a condus la mici întârzieri în ceea ce privește marcajele. Vreau să îi felicit pentru că după mulți ani de zile am văzut semafoare spălate în Constanța.”

Avem câteva concluzii:

  1. Primarul D. Făgădău a avansat în campania data de 15 august ca dată a asfaltării pentru cinci străzi din cartierul Compozitorilor.
  2. După campanie, a spus că este problema Consiliului Local și a Confort Urban.
  3. Confort Urban nu a știut, deși asfaltează de ani de zile în Constanța, că are nevoie de aviz de la Cultură.
  4. Au început ploile, iar asfaltarea, chiar dacă se dau toate avizele, este pusă sub semnul întrebării.
  5. Mai mult, tot ce s-a făcut până acum riscă să fie distrus peste iarnă.
  6. Indiferent de cine este vinovat, mii de locuitori ai Constanței sunt condamnați în continuare la praf, noroi și mizerie.
  7. Nimeni nu va răspunde în niciun fel pentru nerespectarea promisiunilor.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Organizația PNL Cumpăna s-a înscris în PMP

sâm oct. 8 , 2016
Organizația PNL Cumpăna, în frunte cu secretarul general Constantin Solomon, consilier local în funcție, și copreședintele Dumitru Burcin, vicepreședintele PNL la nivel județean, s-a înscris în PMP Cumpăna. Începând de astăzi, Partidul Mișcarea Populară a devenit a doua forță politică în Cumpăna. „Decizia foștilor membri PNL, de astăzi membri PMP, […]
Claudiu Palaz

V-ar putea interesa și: